Preukusna, a tako jednostavna: Pasta od samo dva sastojka koja će vas oduševiti
Radiosarajevo.ba
Pasta je omiljena hrana svih, a ovaj recept će vas svojom jednostavnosti, ali i ukusom oboriti sa nogu.
Riječ je o pasti - aglio e olio, što u prevodu sa italijanskog jezika znači - pasta o bijelog luka i maslinovog ulja.
Sastojci
- Pola šolje maslinovog ulja
- 12 čehna bijelog luka, tanko narezanih
- 500 grama špageta
Priprema
- Stavite špagete u veliki lonac od 2-3 litara kipuće vode koja je obilno začinjena solju. Kuhajte prema uputstvu na pakovanju ili dok ne bude kuhano al dente, oko 7 minuta. Ocijedite tjesteninu, ali ostavite pola šolje vode za tjesteninu.
- Dok voda ključa, u poseban lonac od 3 litara dodajte maslinovo ulje i bijeli luk. Zagrijte na srednje nisko i dok bijeli luk ne zacvrči i porumeni, oko 3-4 minute, a zatim isključite vatru. Obavezno miješajte bijeli luk dok se kuha da ne zagori. Ako bijeli luk zagori, postat će gorak i preporučujemo da ga bacite i počnete iznova.
- Kada je tjestenina kuhana, vratite vatru na lonac na srednje nisku i pomoću hvataljke dodajte tjesteninu i kašiku vode za tjesteninu u toplo ulje i kriške bijelog luka.
- Promiješajte još jednom kako biste bili sigurni da je tjestenina potpuno obložena umakom. Posložite na tanjir i na vrh stavite nekoliko zlatnih kriški bijelog luka.
Poslužite i uživajte.
Dragan Bursać: Hoće li Vučić otvoriti "drugi front" u Bosni, kako bi preusmjerio krizu?
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (1)