Oprezno / Pretjerano sunčanje leđa povećava rizik od pojave melanoma

19. 07. 2017. u 21:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 47

Pretjerano sunčanje leđa moglo bi skupo koštati ljude nakon što crvenilo prođe.

Opekotine na ovom dijelu povećavaju rizik od pojave melanoma - najsmrtonosnijeg oblika raka kože koji može izbiti bilo gdje na tijelu, tvrdi nova studija s Harvarda.

U studiji piše da muškarci koji su nekada u životu zaradili ozbiljne opekotine od sunčanja na leđima, makar samo jednom, imaju dvaput veće šanse za pojavu melanoma od onih koji nikad nisu izgorjeli na suncu. Tipovi koji su izgorjeli noge, lica ili ruke imali su takođe povećani rizik od dobivanja melanoma u poređenju s muškarcima koji nikad nisu izgorjeli, ali to nije toliko značajan rizik kao za onu grupu ljudi koji su pretjerano sunčali leđa.

Dakle, zašto su leđa toliko osjetljiva na sunčevu svjetlost?

„To je možda zbog toga što su male šanse da ona budu izložena suncu podjednako kao i vaše lice, ruke ili noge“, kaže autor studije Šaovei Vu.

Kad skinete majicu dok ste na plaži ili dok džogirate, vaša leđa bivaju višesatno izložena suncu

„A taj nivo intenzivnog sunčanja ne samo da povećava rizik od opekotina već i od pojave melanoma“, kaže Vu.

Ono što trebate uraditi je sljedeće: Kad skinete majicu, nanesite kremu. Američka dermatološka akademija preporučuje korištenje širokog spektra zaštite s faktorom 30 ili čak i većim, i nanošenje svaka dva sata.

„Ako ste u prošlosti već imali ozbiljne opekotine, naročito na torzou, trebalo bi da svaka tri mjeseca idete na kontrolu zbog rizika od pojave melanoma“, kaže Vu. 

Predmet tih pregleda je provjera novih madeža, ili promjena na postojećim, fleke i pege. Ako primijetite nešto sumnjivo, pozovite doktora ili dermatologa. Neka vas pregleda, i ako primijeti nešto neobično, treba uraditi biopsiju kako bi se utvrdilo da li je riječ o raku.

NEMA KOMENTARA