Prestanite kuhati povrće u vodi: Ovo je način da ga učinite zdravijim

1
Radiosarajevo.ba
Prestanite kuhati povrće u vodi: Ovo je način da ga učinite zdravijim
Foto: Pexels / Rezanje luka

Povrće možda nije vaša omiljena hrana, ali ćete ga bez sumnje uključivati u većinu svojih obroka.

Kada je u pitanju priprema povrća, postoji jedna metoda koju možete odabrati, a koja će značajno uticati na njegovu nutritivnu vrijednost.

Vjerovatno ih dodajete u svoje obroke u nadi da ćete poboljšati nutritivnu vrijednost svojih večera ili ručkova, ali stručnjaci kažu da postoji jedan način na koji biste ih trebali kuhati.

Od Slobe i Tuđmana do Dodika i Maxa: Bauk "zelene transverzale" ponovo kruži svijetom

Od Slobe i Tuđmana do Dodika i Maxa: Bauk "zelene transverzale" ponovo kruži svijetom

Povrće se može kuhati, kuhati na pari, peći ili čak podgrijavati u mikrovalnoj pećnici, ovisno o tome koje kupujete.

The Kitchen Pursuits kaže: "Kuhanje povrća može dovesti do gubitka vitamina rastvorljivih u vodi, poput vitamina C i vitamina B, jer se ovi nutrijenti ispiru u kipuću vodu".

Pet namirnica koje biste nakon 50. godine trebali izbaciti: Štete liniji, jetri i zdravlju mozga

Pet namirnica koje biste nakon 50. godine trebali izbaciti: Štete liniji, jetri i zdravlju mozga

"Minerali poput kalija i folata također mogu biti pogođeni. Stepen gubitka hranjivih tvari ovisi o vrsti povrća, trajanju kuhanja i količini korištene vode", kažu. "Neko povrće je podložnije ispiranju hranjivih tvari od drugog".

Piše da je najbolja metoda koju možete koristiti pečenje povrća. Pečenje znači da će vaše povrće zadržati više hranjivih tvari jer se kuha u suhom okruženju.

Međutim, visoka temperatura potrebna za pečenje može oštetiti određene vitamine osjetljive na toplinu. Moguće je da mijenjate metodu kuhanja ovisno o tome koje povrće kuhate. Na primjer, brokula, prokulice i paprike imaju tendenciju da razviju karameliziraniju, ukusniju koricu kada se peku. Dok krompir može biti mekši kada se kuha.

"Također se smatra dobrom metodom za očuvanje vitamina B1 (tiamina) i vitamina B2 (riboflavina)."

Dodaje se da se pečenje također preporučuje kao način kuhanja paradajza jer može pomoći u povećanju sadržaja likopena u njima. Likopen je antioksidans za koji se vjeruje da štiti kardiovaskularno zdravlje i lako se apsorbira u tijelu kada se rajčice kuhaju.

Pravilnom pripremom povrća, možete osigurati da iz obroka dobijete maksimalnu količinu hranjivih tvari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije