Prestanite kuhati brokulu odmah: Ovo je bolji način spremanja, a čuva vitamine

0
Radiosarajevo.ba
Prestanite kuhati brokulu odmah: Ovo je bolji način spremanja, a čuva vitamine
Foto: Pexels / Ilustracija/Brokula

Mnogi kažu da ne vole povrće, a posebno mjesto 'nevoljenog' zauzima brokula.

Kulinarski stručnjaci tvrde da problem možda nije u samom povrću, već u načinu na koji se priprema u kuhinji.

Brokula se dugo smatra superhranom. Prepuna je vlakana, vitamina C i antioksidansa. Ali kada na tanjiru završi kašasta, bljutava i smrdljiva, mnogi je potpuno izbjegavaju.

Pronađena tri tijela u Čačku: Monstruozni detalji dvostrukog ubistva i samoubistva porodice iz BiH

Pronađena tri tijela u Čačku: Monstruozni detalji dvostrukog ubistva i samoubistva porodice iz BiH

Istina je da brokula može biti ukusna, živopisna i puna arome, ako se pravilno skuha. A prema stručnjacima, postoji jedna greška koja je stalno uništava. Ako vam brokula ispadne gnjecava, smrdi na pokvarena jaja i ispuni kuhinju neugodnim mirisom, vjerovatno uvijek pravite istu grešku.

Glavni krivac? Kuhanje u vodi.

Ovako to radi i Kate Middleton: Ovo je trik da štikle budu udobne cijeli dan

Ovako to radi i Kate Middleton: Ovo je trik da štikle budu udobne cijeli dan

Stručnjaci kažu da je ključni razlog zašto brokula na kraju bude neukusna upravo kuhanje u vodi. Prema prehrambenim specijalistima iz Cookist-a, kuhanje uništava i okus i hranjivu vrijednost povrća.

Ono izvlači vitamin C, uništava teksturu i oslobađa neugodan sumporni miris koji ostaje u zraku.

"Kuhanje je najveći neprijatelj brokul", napisali su. "Ako ste se ikad pitali zašto vaša brokula ima bljutav okus, izgleda beživotno i smrdi kao nešto iz laboratorije, već znate odgovor."

Jedan od glavnih problema je to što kipuća voda ispire ključne hranjive tvari. Istraživanja pokazuju da se tako može izgubiti i do 50 posto vitamina C, zajedno s drugim korisnim spojevima topljivim u vodi.

Tu je i tekstura. Umjesto da ostane čvrsta i hrskava, kuhana brokula postaje mekana i kašasta.  A budući da kuhanje ispire prirodnu boju u vodu, cvjetovi gube svijetlozelenu nijansu i postaju blijedi i beživotni.

Kako onda pripremiti brokulu?

Stručnjaci kažu da pečenje u rerni izvlači bogatiji okus i stvara hrskave rubove. Kuhanje na pari je takođe bolja opcija jer čuva cvjetove čvrstim i živopisnim, bez gubitka hranjivih tvari.

Možete je i propržiti na maslinovom ulju s bijelim lukom za dodatni okus. A naravno, jedenje sirove brokule čuva sve dobrobiti bez ikakve muke, iako možda nije jednaka uživancija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije