Pravilan način sortiranja graška: Ovako će biti bolja tekstura i okus

1
Radiosarajevo.ba
Pravilan način sortiranja graška: Ovako će biti bolja tekstura i okus
Foto: Facebook / Grašak

Smrznuti grašak često se koristi kao brza i praktična opcija za dodavanje povrća u svakodnevne obroke.

Ipak, mnogi ga izbjegavaju jer nakon kuhanja zna biti bljutav i gnjecav. Tradicionalno kuhanje u vodi često uništava prirodnu slatkoću graška, ostavljajući gorak okus i gubitak hranjivih tvari. Međutim, Emily, kuharica i osnivačica bloga One Lovely Life, otkriva da se grašak zapravo treba sotirati, ne kuhati.

Prema njenim riječima, sotiranje smrznutog graška u tavi s malo putera (ili maslinovog ulja za vegansku varijantu) daje daleko bolju teksturu i bogatiji okus. "Ne treba vam mnogo, jedna do dvije kašike putera su dovoljne. Puter daje grašku blagu hrskavost, čini ga sočnijim i omogućava da začini bolje prianjaju", objašnjava Emily.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo: "Ovo su trenutno najtraženija zanimanja"

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo: "Ovo su trenutno najtraženija zanimanja"

Osim boljeg okusa, sotiranjem grašak zadržava više vitamina i minerala koji bi se inače izgubili u vodi tokom kuhanja. Također, ovakav način pripreme je brži i jednostavniji, grašak se ne mora prethodno odmrzavati, a kuhanje traje svega nekoliko minuta. Dovoljno je da se zagrije tiganj na srednjoj vatri, doda puter i zatim zamrznuti grašak.

Nakon što grašak postane mekan i više nije hrskav na zagriz, dodaju se začini poput bijelog luka, soli i bibera. Po želji, možete dodati i limunovu koricu, naribani parmezan, svježu mentu ili čak prstohvat šećera za dodatnu slatkoću. Važno je ne prekuhati ga kako ne bi postao kašast.

Kada je gotov, sotirani grašak je spreman za posluženje kao ukusan prilog uz gotovo svako jelo. Ako vam ostane, možete ga sačuvati u frižideru iako se može malo stvrdnuti zbog putera, lako će ponovo postati mekan nakon kratkog podgrijavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije