Prava jesenska idila: Pripremite kesten na pravi način i uživajte u ovom godišnjem dobu

0
Radiosarajevo.ba
Prava jesenska idila: Pripremite kesten na pravi način i uživajte u ovom godišnjem dobu
Foto: Pexels / Ilustracija / Kesten

Tmurna i hladna jesen nezamisliva je bez slasnih kestena koji nam, u ovakve dane, unose toplinu i nježnost.

Kestene, koje krase slatkasti okus i nježne arome, obožavamo u svim oblicima, od kesten pirea pa sve do raznih kolača i torti u kojima se nerijetko nalaze. Osim ovih slastica, kesteni su nam posebno dragi kada su pripremljeni na najjednostavniji mogući način - pečenjem.

Pečene kestene najčešće kupujemo od uličnih prodavača koji ih mjesecima neumorno peku u svim vremenskim uslovima, a nerijetko i sami okupimo društvo i, umjesto roštilja koji je karakterističan za ljeto, na vatri pečemo - kestene.

Najnovija informacija: Potvrđena optužnica za ubistvo Farisa Pendeka

Najnovija informacija: Potvrđena optužnica za ubistvo Farisa Pendeka

Ponekad nam niti jedna od od ovih mogućnosti nije dostupna i jedino rješenje kojim si možemo ispuniti želju za pečenim kestenima je ispeći ih kod kuće, u rerni. 

Kako bi kod kuće napravila najbolje pečene kestene, oko 450 grama kestenja isperi u vodi i ocijedi. Potom, na ravnoj površini svakog kestena, oštrim nožem napravi slovo X, ali pazi da unutrašnjost kestena ne zarežeš previše. Zarezane kestene potopi u hladnu vodu i ostavi da tako stoje otprilike 30 minuta. Na ovaj će način kesteni ostati sočni

Dok se kesteni namaču, rernu zagrij na 200 stepeni. Potom, ocijedi kestene (ne moraš ih sušiti krpom) i rasporedi ih na lim koji si prethodno obložila papirom za pečenje. Peci 20-ak minuta, ali ih svakih nekoliko minuta provjeri i okreni

Da su kesteni pečeni, znat ćeš po tome što se njihova kora zapekla i blago odvojila od unutrašnjosti. Pečene kestene istresi na kuhinjsku krpu pa rubove krpe skupi u sredini kako bi kreirala malu vrećicu i tako ostavi 10-ak minuta kako bi kesteni 'otpustili', piše miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije