Jesenska poslastica: Donosimo vam najlakši recept za kremasti kesten pire

0
Radiosarajevo.ba
Jesenska poslastica: Donosimo vam najlakši recept za kremasti kesten pire
Foto: Instagram / Sočan i kremast kesten pire napravite sami

Kesten pire je jedan od onih ukusnih deserata koji evocira tople uspomene na jesen i zimu. Njegova kremasta tekstura i bogatstvo okusa čine ga savršenim izborom za uživanje s porodicom i prijateljima.

Bilo da ga poslužujete kao desert ili kao namaz, kesten pire je svestran i jednostavan za pripremu. U nastavku vam donosimo recept koji će vam omogućiti da uživate u ovom ukusnom specijalitetu, koristeći samo nekoliko osnovnih sastojaka.

Sastojci

  • 500 g kuhanih kestena
  • 200 ml mlijeka (ili po potrebi)
  • 100 g šećera (po ukusu)
  • 1 vanilin šećer (ili nekoliko kapi vanilije)
  • 50 g maslaca
  • prstohvat soli

Upute

Priprema kestena: Ako koristite svježe kestene, operite ih, zarežite na vrhu i skuhajte u kipućoj vodi oko 20-30 minuta. Nakon kuhanja, ogulite ih dok su još topli.

Njemačka testira novo čudo vojne tehnologije: U pitanju je dron - podmornica

Njemačka testira novo čudo vojne tehnologije: U pitanju je dron - podmornica

Mljevenje: Stavite kuhane kestene u blender ili multipraktik i usitnite ih dok ne dobijete glatku pastu.

Dodavanje sastojaka: U smjesu dodajte mlijeko, šećer, vanilin šećer, maslac i prstohvat soli. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete kremastu i ujednačenu konzistenciju. Ako je pire pregust, dodajte još malo mlijeka.

Kuhanje: Smjesu stavite u tavu na srednju temperaturu i povremeno miješajte 5-10 minuta, dok se ne zagrije i malo zgusne.

Hlađenje: Kada je pire gotov, prebacite ga u posudu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Posluživanje: Kesten pire možete poslužiti kao desert, uz šlag, čokoladu ili karamel sos, ili ga koristiti kao namaz za hljeb.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije