Trik iz davnina: Naše bake su stavljale kestenje na prozorske daske. Evo zašto

1
Radiosarajevo.ba
Trik iz davnina: Naše bake su stavljale kestenje na prozorske daske. Evo zašto
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Jesen je stigla, a zima se bliži. Ovo godišnje doba često simboliziraju kesteni, koji nas odmah asociraju na jesen i stvaraju poseban ugođaj.

Njihova topla boja, miris i ukus čine ih jednim od najomiljenijih i najpoznatijih plodova. Kesteni su korisni ne samo zbog svojih vitamina, već i kao kozmetički proizvod, što ih čini pravim blagom prirode.

Od oktobra do decembra, slobodno napunite svoj dom kestenima. Osim što su lijepi za dekoraciju, ukusni su kada su pečeni.

NATO forum u Banjoj Luci: "Angažman i sadržaj misije OS u odgovoru na prirodne i druge katastrofe"

NATO forum u Banjoj Luci: "Angažman i sadržaj misije OS u odgovoru na prirodne i druge katastrofe"

Malo ljudi zna da postoji stari trik naših baka u kojem kesteni igraju glavnu ulogu. Naše bake, koje su uvijek znale pravu mudrost, stavljale su kestenje na prozorske daske i namještaj u kući. Razlog za to može vas iznenaditi.

Naši preci često su pronalazili izvanredna i neobična rješenja za razne probleme, bez obzira na to koliko su bili mali. Jedna od starih praksi je postavljanje kestena na prozorske daske, koja se koristi još od davnina. Ako se i danas govori o tome, vjerovatno postoji istina u toj tradiciji.

Ova metoda ima za cilj da zauvijek ukloni pauke iz naših domova. Nažalost, tokom zime, kada su hladnoća i vlaga povećani, pauci traže sklonište u toplim i suhim mestima, a naše kuće su idealne za to. Teško je spriječiti njihov ulazak, jer uspijevaju prodrijeti kroz sitne šupljine i rupice. Međutim, ovim jednostavnim postupkom možemo im stati na put.

Kesteni imaju miris koji odbija pauke. Njihova aroma drži ih podalje, a za pojačavanje efekta, preporučuje se da se u voću naprave rupe. Postavljanjem kestena u nekoliko uglova doma, možete smanjiti šanse za njihov ulazak, a da pritom ne potrošite ni marke na razne sprejeve ili repelenate, piše essanews.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije