Povrće i voće koje ne treba guliti, iako to svi radimo: Kora im je jestiva i zdrava
Prvi korak u konzumaciji gotovo svog povrća i znatnog dijela voća započinje guljenjem (pranje nećemo ni računati, jer se podrazumijeva).
Za neke plodove, poput, recimo ananasa i banane, samo je po sebi jasno zašto im se prije konzumiranja treba ukloniti kora, dok je za druge, poput trešanja i jagoda pravi apsurd guliti prije nego što ih ubacimo u usta.
Postoje, svakako, određeni slučajevi kod kojih guljenje kore ovisi o prilici pa tako, naprimjer, paradajz ne gulimo kad ga pripremamo za salatu. Spomenimo također i one plodove koji spadaju u sivo područje jer postoje nesuglasice oko toga treba li ih guliti ili ne.
Pobjednička utakmica, ali najvažniji trenutak dogodio se izvan terena: BiH i Hrvatska u jednoj slici
Ovo su plodovi koje zapravo ne treba guliti, uprkos tome što to skoro svi čine.
Krastavac
Ako mu je kora neoštećena, dovoljno ga je oprati, no ako vas brinu pesticidi, skinite je. Prednost konzumacije krastavaca s korom, osim toga što to znači manje posla, je u tome što se u kori i tik ispod nje nalaze brojne hranjive tvari.
Mnoge domaćice prave veliku grešku: Kako da vam luk duže traje i ne pokvari se?
Korijen peršuna i celera
Većina vrijednih tvari nalazi se neposredno ispod površine. Umjesto za gulilicom, prije pripreme ili grickanja ovih namirnica posegnite za četkicom i dobro ih iščetkajte pod mlazom vode.
Tikva
Možda će vam ovo biti iznanađenje, no koru butternut tikve, hokkaido tikve i drugih vrsta ovog povrća možete jesti, samo će im trebati malo više vremena da se ispeku ili skuhaju pa je skidanje kore opcionalno, no u slučaju strke s vremenom ipak je preporučljivo.
Lubenica
Nema zapravo nikakve potrebe lubenicama skidati koru, a ako vam baš nije po guštu, svejedno je nemojte bacati nego što je iskoristite za pripremu slatkog i kompota.
Đumbir
Ovaj je aromatični gomolj potpuno jestiv i s korom pa se ne morate gnjaviti s tim zadatkom, naročito ako je riječ o organskom đumbiru. Ako se bojite pesticida, koru možete skinuti.
Krompir
Ako je krompir domaći i nema klice i oštećenja na kori, slobodno ga skuhajte ili ispecite skupa s korom te koru bez straha pojedite. Neki nutricionisti zagovaraju ovu ideju tvrdeći kako je kora puna minerala i vlakana te kako se tik pod njom nalazi obilje vitamina C i B. Prema nekim stručnjacima koru bi ipak trebala izbjegavati djeca i osobe osjetljive probave, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.