Zaboravljene dobrobiti hrena napomenut će vas da ga ubacite u ishranu čim prije
"Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata", govori stara grčka poslovica, veličajući ovu biljku poznatu po svojem vrlo ljutkastom okusu, čije su dobrobiti bile dobro znane, kako starim Grcima, tako i Rimljanima.
Hren i zdravlje tako od davnina idu jedno uz drugo, a u nastavku ćete saznati i zašto.
Hren je idealna namirnica za zdravlje jer je odličan čistač organizma, jetre i krvi, regulator probave i metabolizma, a uz to i diže opći imunitet pa je prava blagodat za zimske dane.
Počeo protest u Beogradu: Građani skandiraju "Ruke su vam krvave"
Po okusu i boji ima 'brata' poznatijeg kao wasabi. Wasabi je japanski hren koji ima okus vrlo sličan europskom hrenu. Jedina razlika je u tome što je wasabi zelene boje, a hren bijele.
Danas hren spada među najmanje upotrebljavane ljekovite biljke, što je u stvari prava šteta, budući da sadrži niz faktora povoljnih za naše zdravlje.
Šoljica puna zdravlja: Najbolji recept za čaj od đumbira
Historija i porijeklo hrena
Naziv 'hren' stari su Slaveni koristili za grmoliku biljku čije stablo naraste do 1,2 m s križno raspoređenim laticama.
Ova biljka obično raste na vlažnijim površinama. Njeno originalno prirodno stanište je istočna i južna Europa, gdje se još i danas može pronaći kako raste u svojem divljem obliku. S tih prostora biljka se raširila po cijelom svijetu.
Hren i zdravlje svoju poveznicu vuku još od antičkog doba jer se zajedno s mnogim ljekovitim biljkama spominju u zapisima čuvenog rimskog prirodoslovca Plinija Starijeg pod imenom Armoracia.
Osim Rimljana, koristili su ga i stari Grci kako bi riješili probleme vezane uz bolove u kičmi te protiv nedostatka seksualne želje. Za vrijeme kolonijalne Amerike koristio se kao vrlo učinkovita i prirodna pasta za zube.
Najnovije otkriće: Mrkva kao prirodni saveznik u borbi protiv lošeg zadaha
Hren i zdravlje: Detoksikacijsko i antikancerogeno djelovanje
Jedna od glavnih odlika hrena je njegov jak i ljut okus. Često se koristi u pripremi jela tokom praznika, vjerovatno kako bi se organizam lakše očistio od teške hrane koju tada konzumiramo.
Osim što ima jak okus, hren i zdravlje povezujemo zbog toga što ima mnoštvo ljekovitih svojstava.
Bogat je mineralima i vitaminima, odličan detoksikator te djeluje antikancerogeno kod malignih oboljenja u jetri, debelom i tankom crijevu, jednjaku i mjehuru. Uzrok tome je činjenica da sadrži sastojke koje inhibiraju navedene bolesti.
Ti sastojci su glikozid sinigrin i alil izotiocianat, inače savremenoj nauci zanimljivi zbog svog antibiotskog i antikancerogenog djelovanja. Alil izotiocianat djeluje pozitivno protiv širenja bakterija u hrani, što ga čini prirodnim konzervansom.
Hren je također bogat vitaminom C, vitaminom B1, vitaminom B6, željezom i kalcijem, dok ćemo magnezij, fosfor i vitamin B2 naći u nešto manjim količinama.
U zimskim danima zaštitit će nas od prehlade te očistiti naše disajne puteve. Uz to potiče probavu, rad srca i cirkulaciju, pomaže kod reume i podiže naš prirodni imunitet.
Kako biste se riješili glavobolje, uzmite listove hrena te ih pritisnite na bolno mjesto. Isto tako, korijen hrena nariban u obloge pomoći će vam kod ozeblina, inficiranih rana, ukočenih mišića, reumatičnih zglobova i išijasa.
Napomena
Preveliko korištenje hrena može izazvati plikove na koži. Ako imate problema sa štitnom žlijezdom i bubrezima, preporučuje se da izbjegavate korištenje ove biljke.
Kako hren uklopiti u svakodnevnu prehranu za bolje zdravlje?
Hren pripada rodu kupusnjača (brokula, kupus, karfiol, prokulica, pastrnjak) te je osobito zanimljiv u prehrani zbog glikozida sinigrina i alil izotiocianata koji imaju antikancerogena i antibiotska svojstva.
Ovaj sok čuva zdravlje cijelog tijela i topi kilograme, a pojačava plodnost
Prehrana bogata hrenom je posebno korisna dijabetičarima, ali i onima koji konstantno osjećaju umor ili imaju usporen metabolizam.
Kod pripremanja jela s hrenom koristi se uglavnom njegov korijen koji se može koristiti tokom čitave godine. Korijen se uvijek riba nasitno ili reže na kolutiće, ali nikad se kuha zbog toga što prilikom kuhanja nestaje eterično ulje koje sadrži.
Da bi dobio svježinu i posebno ljut okus, korijen hrena potrebno je ostaviti da stoji u vodi 24 sata.
Nakon toga ga naribajte u vrhnje, juhu, ili bilo koje jelo po vašoj želji. Ljut i jak okus hrena pročistit će vaše sinuse i dišne puteve, bez obzira na to koliko tešku hranu konzumirate.
Ako ipak imate osjetljivu probavu te teško podnosite ljutu hranu, konzumirajte ga uz malo jabuke kako biste ublažili njegovu žestinu, piše Kreni Zdravo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.