Ovaj sok čuva zdravlje cijelog tijela i topi kilograme, a pojačava plodnost

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj sok čuva zdravlje cijelog tijela i topi kilograme, a pojačava plodnost
Foto: Pixabay / Nar

Sok od nara je zdrav napitak koji bi trebalo što prije da uvrstite u svoju ishranu zbog brojnih dobrobiti za zdravlje.

Ovo su benefiti soka od nara za koje bi svakako trebalo da zna i zbog kojih ćete možda još danas otrčati do prodavnice po ovo dragocjeno voće.

Ovaj napitak možete lako napraviti i sami. Dovoljno je da očišćeni nar izblendate, te procijedite dobijeni sok.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Jabuka ili brusnice obično su u središtu pažnje kad je riječ o zdravim sokovima pa ljudi često zaboravljaju na moćne prednosti nara. Ako ste ljubitelj ovog bogatog, crvenog ploda, voljet ćete i sok od ove voćke.

A ako niste, kad čujete šta sve čini za vaše zdravlje, odmah ćete ga zavoljeti. Ustvari, nar se smatra jednom od najboljih vrsta voća u smislu zdravstvenih dobrobiti, a čak su i istraživanja dokazala brojne prednosti konzumiranja soka od nara.

Nar podupire zdravlje srca i crijeva: Ovo je pet razloga da ga jedete što više

Nar podupire zdravlje srca i crijeva: Ovo je pet razloga da ga jedete što više

Sadrži antioksidanse

Sok od nara ima protuupalna svojstva i antioksidanse koji mogu da pomognu u prevenciji raka i drugih bolesti. Istraživanje objavljeno u časopisu Advanced Biomedical Research otkrilo je da sok od nara može da smanji oksidativni stres, štetno djelovanje slobodnih radikala i lipidnu peroksidaciju. Pokazalo se i da može da spriječi rast malignih ćelija, te da ima protukancerogeni efekat.

Čuva zdravlje srca

Umjereno konzumiranje soka od nara može da pomogne u prevenciji srčanih bolesti. Naime, sok od nara sadrži polifenolne materije koje pomažu u očuvanju zdravlja srca. Istraživanje objavljeno 2017. u časopisu Phytotherapy pokazalo je da konzumiranje ovog soka može da smanji učestalost i intenzitet bolova u grudima, koji su simptom srčanih bolesti.

Dobar je za zdravlje bubrega

Nar sadrži kalij koji može da pomogne u smanjenju rizika za razvoj bubrežnog kamenca i očuvanju zdravlja bubrega. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata antioksidansima može da pomogne u zaštiti bubrega, a sok od nara je dragocjen izvor antioksidansa.

Nar
Foto: Pixabay: Nar

Pomaže u održavanju poželjnih vrijednosti krvnog pritiska

Visok krvni pritisak ili hipertenzija je zapravo snaga kojom krv pritišće krvne sudove povećavajući tako rizik za razvoj srčanih bolesti. Sok od nara sadrži kompleks ugljikohidrata koji poboljšavaju nivo željeza u krvi i snižavaju krvni pritisak. Redovnim konzumiranjem ovog soka manji je rizik za razvoj hipertenzije.

Pomaže kod mršavljenja

Nar je bogat vlaknima i niskokaloričan je, što ga čini odličnim izborom za sve one koji pokušavaju da smršaju. Uz to, sadrži i polifenole koji pomažu u ubrzavanju metabolizma i pomažu tijelu u rješavanju suvišnih masti. A održavajući tjelesnu težinu u optimalnim okvirima, ujedno pomaže u prevenciji i držanju pod kontrolom niza bolesti.

Jača imunitet

Skloni ste infekcijama? Često ste bolesni? Nar može da vam pomogne da riješite te probleme jačajući vaš prirodni odbrambeni sistem. Konzumiranje soka od nara bogatog antioksidansima i vitaminom C može da pomogne u jačanju imuniteta i zaštiti od niza bolesti.

Povećava plodnost

Jeste li znali da nar može da podstakne zdravu želju za seksom i lučenje folne kiseline koja je nužna za začeće? A sadrži i antioksidanse koji poboljšavaju dotok krvi u endometriju, što je važno za zdravu trudnoću.

Nar
Foto: Pixabay: Nar

Koje je najbolje vreme za sok od nara?

Naravno, sok od nara možete piti bilo kada, ali najbolje ga je konzumirati ujutro. Većina nutrijenata se asimilira kad je želudac prazan. Stoga je konzumacija na prazan želudac najbolja opcija.

Može li da izazove neke nuspojave?

Umjereno konzumiranje je dobro za zdravlje, ali ako pretjerate, to može uzrokovati probleme. Trudnice ne bi smjele da piju ekstrakt nara jer može da sadrži koru ploda, a ona se ne smatra sigurnom.

Osobe koje imaju dijareju također treba da izbjegavaju sok od nara ili ekstrakt nara.

Osobe koje uzimaju ACE inhibitore, lijekove za kontrolu visokog krvnog pritiska, liječenje zastoja srca i prevenciju oštećenja bubrega kod dijabetičara, također bi trebalo da ga izbjegavaju.

Neka istraživanja su pokazala da sok od nara može da ima isti učinak kao i ACE inhibitori, ali on može da učini djelovanje lijeka prejakim, piše Gloria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije