Potvrdila nauka: Ovo je najbolji način za kuhanje tjestenine
Novi dan, nova informacija da nešto pogrešno radite cijelog života.
Ovaj put glavni je akter – tjestenina.
Na većini stolova diljem regije barem se jednom sedmično nađe tjestenina. Svako ima svoj omiljeni umak s kojim je voli jesti, ali samo tjesteninu većina kuha vrlo slično – u kipućoj vodi s dodatkom soli i malo ulja kako se tjestenina ne bi lijepila.
No, Američko društvo za kemiju na svom je YouTube kanalu savjetovalo da se u vodu nipošto ne dodaje ulje.
Tvrde da većina tog ulja ionako nestane kad se tjestenina procijedi te da i ono malo što je ostalo ne može zaustaviti lijepljenje tjestenine.
I poznati kuhari su podijeljeni u mišljenjima po pitanju dodavanja ulja, ali prema mini anketi provedenoj i unutar naše redakcije, čini se kako većina nas ipak dodaje ulje.
Američki hemičari upozoravaju i na najveći zločin spram tjestenine koji možete počiniti – ispiranje pod vodom.
Kuhanjem u vodi oslobađa se škrob te tjestenina postaje ljepljiva zbog čega zadržava okus i umak se lakše prima na nju, piše Net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.