Potiče mršavljenje, djeluje kod PMS-a i još šest dobrobiti ovog čaja

0
Radiosarajevo.ba
Potiče mršavljenje, djeluje kod PMS-a i još šest dobrobiti ovog čaja
Foto: Printscreen / Cimet

Ovaj čaj može imati različite koristi za zdravlje, uključujući i potencijalne prednosti za regulaciju razine glukoze u krvi, smanjenje upala i poboljšanje imunološkog sistema.

Čaj od cimeta umirujući je napitak koji ima niz zdravstvenih prednosti. A osim što je ukusan, čaj od cimeta pun je blagodati za cjelokupno zdravlje.

Zdravi spojevi antioksidansa u čaju od cimeta pomažu neutralizirati slobodne radikale, molekule koje su povezane s rakom, bolestima srca i dijabetesom. Prema istraživanju iz 2018., ekstrakt cimeta može se koristiti umjesto sintetskih antioksidansa u hrani za poboljšanje zdravlja i prehrane, piše Ljepota&Zdravlje.

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Pomaže vašem srcu

Cimet bi mogao biti koristan za zdravlje vašeg srca.

Šta kažu doktori? Izaziva li sprej za nos ovisnost?

Šta kažu doktori? Izaziva li sprej za nos ovisnost?

Studije pokazuju da može pomoći u sljedećem: opustiti krvne žile, smanjiti krvni pritisak, poboljšavati cirkulaciju krvi te smanjiti razinu triglicerida u krvi i ukupni holesterol.

Može potaknuti mršavljenje

Neka istraživanja pokazuju da cimet može pomoći u gubitku masnoće u opsegu struka.

Starija istraživanja otkrila su da su sudionici izgubili 0,7 posto masne mase i dobili 1,1 posto mišićne mase nakon uzimanja 10 g (ili 5 kašičica) cimetovog praha svaki dan tijekom tri mjeseca.

Regulacija razine glukoze u krvi

Cimet može pomoći u smanjenju razine glukoze u krvi tako što poboljšava osjetljivost na inzulin. To je korisno za osobe s dijabetesom tipa 2 ili one koje pokušavaju regulisati razinu glukoze u krvi.

Pixabay:

Poboljšanje probave

Čaj od cimeta može pomoći u smirivanju želuca i ublažavanju simptoma probavnih problema.

Poboljšanje cirkulacije

Konzumiranje čaja od cimeta može doprinijeti poboljšanju cirkulacije krvi, što je važno za zdravlje srca.

Važno je napomenuti da su dobrobiti čaja od cimeta individualne i mogu varirati od osobe do osobe. Također, prekomjerna konzumacija cimeta može biti štetna, stoga se preporučuje konzumirati ga umjereno.

Poboljšanje simptoma prehlade

Iako neće izliječiti prehladu ili gripu, cimet bi trebao pomoći da se brže osjećate bolje. Zahvaljujući svojim antioksidansima, čaj od cimeta može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava.

Poboljšanje simptoma menstruacije ili PMS-a

Mnoge žene koje imaju menstruaciju tvrde da čaj od cimeta može pomoći u ublažavanju grčeva i predmenstrualnog sindroma (PMS). I zapravo postoje i neke naučne činjenice koje to podupiru:

Tijekom istraživanja u 2018., naučnici su dali uputu 80 sudionika da uzimaju 3 g cimeta ili placebo svaki dan tijekom prva tri dana svog mjesečnog ciklusa. Pripadnici one skupine u kojoj su ljudi uzimali cimet imali su znatno manje bolova od onih koji su uzimali placebo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije