Koristite li šafran u kulinarstvu, dobar je za zdravlje i poboljšava raspoloženje

0
Radiosarajevo.ba
Koristite li šafran u kulinarstvu, dobar je za zdravlje i poboljšava raspoloženje
Foto: Pixabay / Šafran

Jedan od začina kojem neopravdano ne poklanjamo dovoljno pažnje u kulinarstvu je – šafran.

Poprilično egzotičan i aromatičan, ovaj najskuplji začin na svijetu nudi brojne prednosti za poboljšanje zdravlja i raspoloženja.

Ako se još niste imali priliku susresti s njime, u nastavku donosimo što su dvije dijetetičarke rekle o prednostima šafrana i kako bi mogao postati dio vaše svakodnevne kuhinje.

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

Šta je šafran?

Šafran se dobiva iz osušenih žižaka biljke Crocus sativus L., objašnjava dijetetičarka Maya Feller: Osušene stigme izgledaju poput niti, često su jarko crvenkasto-narandžaste i koriste se u kuhinjama različitih podneblja. 

Što se tiče okusa, Feller kaže da ga je teško opisati. 'Zemljast je, ali suptilno sladak, kao i vrlo prepoznatljiv i nezaboravan nakon što ga probate', nastavlja ona. Dijetetičarka Gaby Vaca-Flores dodaje da šafran 'ima hrabar zemljani okus koji se može opisati i kao polusladak i gorak'.

Jedan gram košta 40 KM, a dvojica prijatelja iz Dalmacije jedini su koji ga uzgajaju

Jedan gram košta 40 KM, a dvojica prijatelja iz Dalmacije jedini su koji ga uzgajaju

Osim za aromatiziranje, šafran se također koristi kao prirodna boja za hranu i kozmetiku zbog svoje prepoznatljive nijanse.

Zdravstvene prednosti šafrana

Sastoji se od četiri aktivna sastojka: krocina, krocetina, safranala i pikrokrocina. Povezan je s nekoliko zdravstvenih prednosti koje dijetetičari uglavnom pripisuju njegovim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.

"Jedan od primarnih načina na koji šafran koristi zdravlju jest poboljšanje raspoloženja", kaže Vaca-Flores, 'konkretno, koristan je za poboljšanje raspoloženja kod ljudi s blagom do umjerenom depresijom.'

Ljubičasta čarolija u Poljskoj : Dolina Chocholowska prekrivena cvijetom šafrana

Ljubičasta čarolija u Poljskoj : Dolina Chocholowska prekrivena cvijetom šafrana

S obzirom na snažan sadržaj antioksidansa, začin je povezan s nizom zdravstvenih dobrobiti uključujući kognitivnu podršku i zaštitu od oksidativnog stresa. Feller dodaje da se za aktivne spojeve šafrana kaže da djeluju kardioprotektivno i neuroprotektivno. Sve veći broj istraživanja pokazuje obećavajuće dobrobiti šafrana u prevenciji, a ponekad čak i liječenju raznih bolesti povezanih sa starenjem, od makularne degeneracije i glaukoma do Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Koristi šafrana u kulinarstvu

Šafran se koristi u nizu spektakularnih mediteranskih, bliskoistočnih i južnoazijskih jela, poput tahdiga i španske paelle. Također, ponekad se koristi u supama i varivima, kao i u jelima sjevernoafričke kuhinje.

Šafran svakako možete dodatii i u sasvim uobičajene recepte domaće kuhinje – rižoto, mesne okruglice i krumpir odlično se slažu s ovim začinom, a iznenadili biste se posebnom notom koju šafran daje slasticama s voćem, piše Sensa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije