Biljni napitak od četiri sastojka čini čuda za zdravlje!

0
Radiosarajevo.ba
Biljni napitak od četiri sastojka čini čuda za zdravlje!
Foto: Pexels / Biljni napitak od sjemenki kumina, korijandera i komorača

Ajurveda je drevni indijski sistem liječenja tijela i duha uz pomoć namirnica iz prirode. U ajurvedi postoje recepti za ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba, a koji sadrže mnogobrojne ljekovite sastojke.

Biljni napitak od sjemenki kumina, korijandera i komorača smatra se čudotvornim u ajurvedskim krugovima jer ima višestruke blagodati na ljudski organizam.

Blagodati kumina, komorača i korijandera:

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

  • Kumin pomaže kod probavnih smetnji, ublažava začepljenost i smanjuje vjetrove u tijelu, ali potiče eliminaciju otrovnih tvari iz organizma
  • Korijander je također dobar saveznik probave, pomaže kod poremećaja u mokrenju, povećava apsorpciju hranjivih tvari, smanjuje grčeve mišića, te smanje upale u tijelu
  • Komorač snaži cijeli organizam, pospješuje dojenje, ubrzava sagorijevanje masti, pomaže kod sindroma iritabilnog crijeva, opušta probavni trak, stimulira limfni sustav te povećava koncentraciju
  • Kombinacija sjemenki ovih triju sastojaka pretvara se u moćni napitak koji će učiniti čuda za vaš probavni trakt, osnažiti imunitet tijela i pomoći vam u mršavljenju, piše Zadovoljna.

Kako pripremiti biljni napitak i kada ga piti?

Da biste uživali u blagodatima ovoga biljnog napitka, pijte ga dok je topao. Najbolje ga je piti između obroka u prvom dijelu dana. Zbog njegovih diuretskih učinaka izbjegavajte ga piti u večernji satima, odnosno prije spavanja. Ajurvedski stručnjaci predlažu da popijete maksimalno dvije do tri manje šalice toplog biljnog napitka od sjemenki kumina, korijandera i komorača. Nemojte podgrijavati napitak, već ga svaki put napravite svježeg.

Sastojci:

  • 250 ml obične vode
  • 1/3 čajne kašike sjemenki kumina
  • 1/3 čajne kašike sjemenki komorača
  • 1/3 čajne kašike sjemenki korijandera

Priprema:

  • Zagrijte šolju vode, odnosno 250 mililitara.
  • Kada voda zavrije, ugasite šporet pa ubacite sjemenke u vodu.
  • Pustite da se sjemenke namaču u vrućoj vodi oko pet minuta.
  • Procijedite tekućinu i poslužite odmah. Živjeli!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije