Konzumiranje ovih namirnica u pogrešno vrijeme šteti zdravlju

0
Radiosarajevo.ba
Konzumiranje ovih namirnica u pogrešno vrijeme šteti zdravlju
Arhiv / Ilustracija / Lista zdravih namirnica

Problemi sa zdravljem vrlo često mogu biti izazvani ne samo nekvalitetnom hranom nego i ako najbolje namirnice jedete u pogrešno vrijeme.

Nutricionisti savjetuju kada bi trebali tokom dana konzumirati voće, povrće, mliječne proizvode i slatkiše.

Banane

Banane je najbolje jesti oko podneva. Bogate su kalijem, ubrzavaju metabolizam i rad organa za probavu. Zato ih nikako ne bi trebali jesti navečer.

Bihać jutros topliji od Neuma: Danas sunčano i do 26 stepeni - evo kad dolazi promjena vremena

Bihać jutros topliji od Neuma: Danas sunčano i do 26 stepeni - evo kad dolazi promjena vremena

Jabuke

Jabuke / Ilustracija

Jabuke sadrže pektin, koji snižava šećer u krvi i holesterol, pa je dobro da ih jedete kao užinu između doručka i ručka. Navečer ih bolje izbjegavajte jer se pektin noću teško probavlja.

Krompir

Krompir jedite samo tokom dana jer je pun minerala, snižava holesterol, a bit ćete siti da biste završili radni dan. Za večeru nije preporučljiv jer ugljikohidrati uzrokuju višak kilograma.

Toplo mlijeko

Toplo mlijeko navečer djeluje umirujuće i jedna šoljica prije spavanja je dovoljna mjera za miran san. Ujutro bi bilo poželjno da ga izbjegavate jer otežava probavu ako tokom dana niste dovoljno aktivni.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, tj. šaka oraha ili badema dobro će djelovati na krvni pritisak i radnu energiju ako ih konzumirate oko podneva. Ako ih jedete navečer, i to često, računajte na povećanje kilaže.

Narandže

Narandže su poželjne kao voćna užina tokom dana jer potiču probavu, ali se sok svježe cijeđene naranče ne preporučuje za doručak jer može iziritirati želudac zbog kiseline.

Narandža

Tamna čokolada

Tamna čokolada je dobra za početak dana, ali ako se ne želite udebljati, nemojte je jesti nakon obilnog obroka.

Sir

Sir je najbolje jesti ujutro jer u manjim količinama potiče mršavljenje i sprječava nadutost. Nikako se ne preporučuje u večernjim satima jer je teško probavljiv i može izazvati probleme sa želucem, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije