Šta kažu doktori? Izaziva li sprej za nos ovisnost?

0
Radiosarajevo.ba
Šta kažu doktori? Izaziva li sprej za nos ovisnost?
Foto: Healthline / Ilustracija

"Imam problema sa sinusima", "Nos mi je stalno začepljen", "Koliko dugo smijem koristiti sprej za nas, jer čuo sam da mogu postati ovisan o njemu i da sprej sadrži neke supstance slične sredstvima za umirenje", nedoumice su koje muče mnoge pacijente.

Otorinolaringolog, doc. dr. Jakov Ajduk iz Zagreba dao je odgovore na postavljena pitanja. 

"Pacijenti trebaju znati da se dekongestivni sprejevi smiju koristiti kratko vrijeme (oko sedmicu dana). Ali također, postoje i steroidni sprejevi koji se propisuju kod alergijskih i drugih hroničnih bolesti te se mogu koristiti mjesecima.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Fiziološka otopina u spreju može se koristiti neograničeno. Otežano disanje na nos može biti posljedica mehaničkog problema kao što je deformitet septuma te je tada rješenje operacija. Ako je riječ o bolesti sluznice, liječenje se provodi konzervativno.

Potrebno je otići na pregled kod otorinolaringologa kako bi se utvrdio uzrok opstrukcije nosa te odredilo adekvatno liječenje" poručuje doktor Ajduk, javlja Živim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije