Potez s kojim ćete u 90 sekundi opustiti ukočeni vrat

0
Radiosarajevo.ba
Potez s kojim ćete u 90 sekundi opustiti ukočeni vrat
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Ukočeni vrat može nas mučiti kada spavamo u nepravilnom položaju, kada dugo sjedimo za računalom ili u automobilu, ali i kada smo dugo pod utjecajem klima-uređaja.

Bol koju osjećamo kada imamo ukočeni vrat zapravo je posljedica skraćivanja vratnog mišića, do čega dolazi kada vrat držimo u neprirodnom položaju, bilo kada smo budni ili kada spavamo.

Tako, primjerice, bol u vratu možemo osjećati kada spavamo na jastuku koji je prenisko ili previsoko te kada spavamo na trbuhu s glavom okrenutom na stranu. U takvim situacijama mišić u vratu se skraćuje i osjećate bol kada okrenete vrat.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Tri rješenja za ukočeni vrat donosi američki kiropraktičar dr. Alan Mandell. Možete isprobati samo jednu vježbu ili sve tri. Vježbe djeluju jer se njima produljuje vratni mišić.

Vježba 1

Prstima suprotne ruke od strane vrata koja vas boli (desna ruka / lijeva strana vrata, lijeva ruka / desna strana vrata) pritisnite vrat i okrenite glavu u stranu dok ne osjetite bol.

Dok pritišćete prstima bolno mjesto, okrenite glavu što više možete u stranu.
Zatim prstima povucite mišić vrata prema unutarnjoj strani, odnosno prema ključnoj kosti. Povucite mišić sa što više točki na vratu.

Vježba 2

Kao i u prvoj vježbi, rukom suprotnom od strane vrata koja vas boli primite se za vrh glave, okrenite glavu za 45 stupnjeva i povucite je prema dolje.
Zadržite 15 do 20 sekundi, opustite te opet povucite još više i zadržite 15 do 20 sekundi. Vratite glavu ravno te je ponovno povucite prema dolje, zadržite 15 do 20 sekundi, opustite pa povucite još jače.

Vježba 3

U ovoj vježbi koristi se ista ruka kao i bolna strana vrata (desna ruka / desna strana vrata, lijeva ruka / lijeva strana vrata). Ruku stisnite u šaku, pritisnite je u vrat gdje vas boli te nagnite glavu na šaku.

Pustite da šaka prodre u vrat, a znat ćete da radite dobro kada osjetite bol. Zadržite u ovom položaju 15 do 20 sekundi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije