Postoji li razlika između zobenih kaša? Evo šta kažu stručnjaci o benefitima žitarica

Žitarice su jedna od pet glavnih grupa namirnica, ali rafinirane i cjelovite žitarice ne pružaju istu količinu hranjivih tvari. Cjelovite žitarice sadrže cjelokupno zrno – mekinje i klice – dajući više vlakana i drugih hranjivih tvari.
Rafinirane žitarice se, s druge strane, obrađuju na način da se odstrane mekinje i klice, čime se neizbježno uklanjaju neki od hranljivih sastojaka.
Jedan od načina da unesete više cjelovitih žitarica u svoju ishranu? Jedite više zobi. Popularna u toplim jelima od žitarica kao što su kaša ili ovsena kaša, zob je dobra za vas i glavna je namirnica širom svijeta.

Zmajevi saznali protivnike na Eurobasketu: U grupi su sa Španijom, Grčkom i Italijom
S toliko vrsta zobi koje možete izabrati, možda ćete se zapitati koja je najhranljivija.
Rafinirani zob je neuobičajen, tako da bez obzira na koju vrstu idete, ovas je vjerovatno dobar izvor cjelovitih žitarica. Ovdje upoređujemo teksturu i nutritivne profile dvije uobičajene vrste zobi – valjane zobi i brze zobi – tako da možete napraviti informirani izbor.

Svima nam se desilo bar jednom: Evo kako skupljeni džemper vratiti na originalnu veličinu
Šta je valjana zob?
Valjana zob (također poznat kao staromodni zob) se podvrgava minimalnoj preradi, što može uticati na teksturu i vrijeme kuhanja zobi. Valjana zob počinje kao zobena krupica, koja je najmanje obrađen oblik zobi od cjelovitog zrna. "Da bi se napravio valjani zob, zobena krupica se oljušti, pari i spljošti u pahuljice pod teškim valjcima", objašnjava Patricia Bannan, registrovana dijetetičarka i osnivačica Wellness Intelligence u Los Angelesu. Na kraju se suše u peći i lagano prže.
Je li kvinoja ili riža zdraviji izbor?
Budući da je minimalno obrađena, valjana zob zadržava mnoge hranjive tvari. Također se brže prave u usporedbi sa zobenim zobima ili zobenim krupicama, koje nisu toliko obrađene, iako im je potrebno više vremena za kuhanje od brze zobi. Rolovanim zobima treba oko 10-20 minuta da se kuhaju na ringli i samo 3-5 minuta u mikrotalasnoj. Teksturno, valjani zob ima meku, ali blago žvakastu teksturu. Kada se napravi kaša ili ovsena kaša, valjani zob može dati gustu, kremastu konzistenciju.
Šta je brza zob?
Zob koja se brzo kuha se ne razlikuje mnogo od valjane zobi. Kao što ime govori, kuhaju se prilično brzo, ali zašto?
"Nakon što se podvrgne istom procesu kao valjani zob, brza zob se reže na manje komade i još tanje uvalja, omogućavajući im da se brže skuhaju", objašnjava Bannan. "Ova dodatna obrada stvara finiju teksturu i kraće vrijeme kuhanja."
Bilo u mikrotalasnoj pećnici ili na ploči za kuhanje, brza zob se kuha za samo minut ili dvije, što ih čini sličnim instant zobi u smislu praktičnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.