Poslije iftara kolač koji mnogi vole: Napravite ukusnu trileću i osvježite se
Kolač tres leches potječe iz Latinske Amerike, a znači "hljeb umočen u mlijeko". Radi se o mekanom biskvitu i preljevu koji se obično priprema od kondenziranog mlijeka i slatkog vrhnja, ali postoji i recept za tres leches bez kondenziranog mlijeka.
Mnogi ga smatraju najsočnijim kolačem na svijetu, kod nas je poznat kao kolač "trileće", ali tačan prijevod bio bi mu "tri mlijeka".
Na YouTube kanalu Gabriel Freitas predstavljen je recept za tres leches bez biskvita s prelivom od čokolade.
Donesena odluka: Odgođene dvije utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine
Sastojci
400 ml slatkog vrhnja
1 limenka kondenziranog mlijeka
200 ml mlijeka
250 g mlijeka u prahu
12 g goveđeg želatina
Za glazuru:
200 g čokolade
200 ml slatkog vrhnja
Izmiksajte u blenderu slatko vrhnje, kondenzirano mlijeko, mlijeko i mlijeko u prahu. Pomiješajte želatin s vodom (prema uputama na vrećici), otopite na pari i dodajte u blender. Sve dobro izmiksati.
Ako se u blenderu pojavi pjena, pričekajte da se slegne pa preliv izlijte u vatrostalnu posudu. Zatim prebacite u zamrzivač i ostavite sat vremena da se dobro stegne.
Isopite čokoladu sa slatkim vrhnjem, a kada je ganache gotov prelijte ga preko torte i malo poravnajte. Vratiti u hladnjak na još sat vremena. Ukrasite naribanom čokoladom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.