Poslije depilacije dva dana bez sunčanja

Radiosarajevo.ba
Poslije depilacije dva dana bez sunčanja
Da li ćete dlačice ispod pazuha i na preponama brijeti ili čupati voskom, stvar je izbora.

Opasnost od iritacije žlijezda i pojave karcinoma uslijed ovog načina uljepšavanja ne postoji, tvrdi dermatovenerologi Svetlana Minić, pišu beogradske Novosti.rs.

Problem je infekcija koja može nastati uslijed nečistog voska, ali i upala korjena dlake koja se najčešće manifestuje kao gnojna bubuljica.

Svejedno je da li je depilacija toplim ili hladnim voskom”, kaže dr Svetlana Minić.

“Jedino je važno da bude higijenski ispravan. U kozmetičnim salonima vosak se često reciklira, čak i za hladnu depilaciju. Ne baca se već se samo procijedi da bi bio naoko čist od dlaka. Zato bi trebalo biti obazriv”.

Minić objašnjava da je stručnost kozmetičara vrlo važna, jer ukoliko se više puta ponavlja depilacija na jednom mjestu može se skinuti previše slojeva kože i tako napraviti opekotina.

Dakle, mogu se depiliraju svi dijelovi tijela, ali kod onih koji imaju jače dlake, lakše se razvije upala”, kaže dr Minić.

“Najčešća komplikacija je upala korjena ili urastanje dlake nekoliko dana poslije depilacije. To se najčećše dešava na preponama. Ponekada su ove vrste iritacija toliko izražene da je potrebno potražiti pomoć ljekara”.

Doktorica Minić zato savjetuje da osobe kojima se zbog depilacije javlja upala, dlačice uklanjaju brijačem.

Međutim, uslijed čestog brijanja koža i prepona i pazuha može poprimiti sivkastu boju, zbog stalnog pritiska. Ipak, boja kože se vraća ako se neko duže vrijeme ne koristi brijač.

Nakon depilacije ili brijanja, dezodorans i krema mogu da se nanesu nekoliko sati kasnije.

Ovi preparati trebalo bi da budu blagi i da hidriraju kožu. Poslije depilacije kožu ne bi trebalo izlagati suncu dva dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije