Pomaže i kod smanjenja bora: Znate li zašto je dobro konzumirati paprike?

1
Radiosarajevo.ba
Pomaže i kod smanjenja bora: Znate li zašto je dobro konzumirati paprike?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Osim što je vrlo ukusna, paprika je puna zdravstvenih prednosti. Bogata je vitaminom C i raznim karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi. Također, izvrstan je izvor i vitamina A.

Zdravlje srca i probava

Sve vrste paprike imaju puno vlakana, te nešto željeza i folata koji podržavaju zdravlje crijeva, kardiovaskularnog sustava i prirodnu detoksikaciju. Paprika je, bez obzira na boju, izvrstan izvor A vitamina i kalija. Kalij pomaže u održavanju zdravog srca snižavanjem krvnog pritiska i u borbi protiv nadutosti stomaka smanjujući zadržavanje vode.

Sezona je paprika: Kako ih najlakše oguliti, kako zadržati aromu?

Sezona je paprika: Kako ih najlakše oguliti, kako zadržati aromu?

Vid

Ovo zdravo povrće sadrži i spomenuti A vitamin koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju, održava dobar vid i sprječava makularne degeneracije.

Crvena je paprika također bogata i vitaminom C i raznim karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi i podržavaju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sustava. Žuta i narančasta paprika sadrži beta-karoten, antioksidativni oblik A vitamina, C vitamin i kalij.

Koža

Konzumiranje zelenog i žutog povrća može pomoći u smanjenju bora koje se mogu pojaviti oko usta, poznatih kao 'vranina stopala', odnosno 'linije osmijeha', a spomenuti se antioksidansi također bore protiv starenja i slobodnih radikala, prenosi 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije