Nutricionista tvrdi da je ovo voće najbolje za snižavanje pritiska: Dostupno je tokom cijele godine

1
Radiosarajevo.ba
Nutricionista tvrdi da je ovo voće najbolje za snižavanje pritiska: Dostupno je tokom cijele godine
Foto: Unsplash / Voće

Ako muku mučite sa povišenim krvnm pritiskom, možda je vrijeme za promjenu svakodnevnih štetnih navika - smanjite pušenje, povećajte fizičku aktivnost i potrudite se da vaša ishrana bude što zdravija i više balansirana.

Zapravo, ono što unosite u svoj organizam moglo bi da bude ključno u regulisanju krvnog pritiska, jer neke namirnice imaju više uticaja na ovo od drugih. Tako je primjera radi banana najbolje voće za obaranje krvnog pritiska, tvrdi dr Britany Dann, nutricionista i dijetetičar.

Banane su bogate kalijumom, a kalijum smanjuje efekte natrijuma na organizam, pa je logičan ishod da ovo tropsko voće može da pomogne u snižavanju pritiska. Zdrav nivo kalijuma neophodan je za opšte zdravlje srca i dobar pritisak. Takođe, pomaže pri smanjenju rizika od moždanog udara i srčanih bolesti.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Jedna manja banana sadrži oko 422 miligrama kalijuma, što je oko 10 posto preporučenog dnevnog unosa. Takođe, banane sadrže i magnezijum, a ova dva minerala zajedno su esencijalni za stvaranje elektrolita. Konzumiranje dovoljno elektrolita pomoći će vam da voda i energija iz tijela ode u mišiće, a ne u krvotok. Zato su banane dobar izbor za užinu poslije treninga, kako biste izbjegli grčeve i osjećaj umora.

"Banane pomažu tijelu da održi volumen krvi i tečnosti, pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska", objašnjava dr Dann.

Banane ne samo da su prepune hranljivih materija i snižavaju pritisak, te nivo šećera u krvi, već je njihova prednost i u tome što su povoljne i možete da ih pronađete u praktično svakoj prodavnici

"Postoji puno načina da ih uključite u svoju ishranu. Ako ne želite da ih jedete samostalno, možete da ih stavite u smuti, žitarice, jogurt, stavite ih na tost zajedno sa kikiriki puterom...", predlaže ova nutricionistkinja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije