Pod stresom ste? 4 načina kako da vam u trenu bude bolje

Radiosarajevo.ba
Pod stresom ste? 4 načina kako da vam u trenu bude bolje
Imate mnogo posla i osjećate da će vam glava eksplodirati? Stres je jedan od glavnih uzroka nervoze i nezadovoljstva, a veliki broj ljudi svakodnevno prolazi kroz stresne situacije.

Srećom, niste usamljeni u ovome i postoje četiri brza načina da smanjite nivo stresa trenutno.

Regulirajte disanje

Kada ste pod stresom, vjerovatnije je da ćete hiperventilirati, što uzrokuje još više tenzija. Rješenje? Budite svjesni svog disanja. Ako osjećate kako ste blizu toga da potpuno „puknete“, svjesno se opustite i duboko udahnite na nos pa izdahnite na usta.

Pravilno disanje može pomoći u usporavanju broja otkucaja srca i snižavanju krvnog pritiska. Uradite to nekoliko puta, sve dok ne osjetite da vam je bar malo bolje.

Popijte vodu

Dehidracija se događa kada ste pod velikim pritiskom, a odavno je poznato kako je ona jedan od glavnih neprijatelja produktivnosti. Kada svom tijelu uskraćujete tečnosti, koja mu je potrebna, stvarate mu stres, a ono će vam tako i odgovoriti na njega.

Zato pripazite da pijete dovoljno tečnosti svaki dan.

Prošetajte

Jedan od najboljih načina da vratite potrebnu energiju, za rješavanje stresnih zadataka, jeste da se na kratko klonite od njih te prošetate. Najbolje bi bilo da izađete na svjež zrak, ali ako to nije moguće, prošetajte po kancelariji.

Hodanje zapravo može staviti vaš mozak u stanje meditacije, dok priroda dokazano snižava napetost i povećava nivo energije. Osim toga, pogled na nešto novo i drukčije, dat će vašim očima toliko potreban predah.

Neka vam bude prijatno

Uklonite sve što vas na bilo koji način ograničava i sputava u tome da se osjećate maksimalno prijatno, o čemu god da se radilo.

Nađite položaj koji vam je najudobniji, jer će vam to omogućiti trenutno olakšanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije