Počastite se danas: Recept za japansku krompir salatu

Yōshoku kuhinja je, za one koji ne znaju, hrana sa zapada koja se pravi na japanski način, a mi vam danas donosimo recept za zvijezdu ove kuhinje - japansku krompir salatu.
Sastojci:
- 450 g krompira
- Sol
- 2 krastavca (125 g)
- 2 male kašike sirćeta (najbolje rižinog ako možete naći)
- 6 kašika majoneze
- pola male kašike senfa
- 1 mala mrkva
- 1/4 crvenog luka
- 2 tvrdo kuhana jajeta
- 1 mladi luk
Priprema:
Ogulite krompir i izrežite ga na manje dijelove, te ga stavite u hladnu vodu da ga prekrije za 2,5 cm. Obilno začinite solju i stavite šerpu na šporet, na jaku 'vatru'. Kad prokuha, smanjite temperaturu i kuhajte 20 do 25 minuta. Iscijedite krompir i prebacite ga u veliku zdjelu. Ostavite da se ohladi.
U međuvremenu, krastavce izrežite na tanke šnite, ubacite ih u zdjelu i pospite ih s 1/2 male kašike soli. Dobro promiješajte, a zatim ostavite da odstoje 10 minuta. Iscijedite nakupljenu vodu, a zatim lagano pritisnite krastavce papirnatim ubrusima kako biste upili višak tekućine.

Ko, kada i kako će moći ostvariti povrat PDV-a pri kupovini prve nekretnine u BiH?
U maloj zdjeli pomiješajte sirće, majonezu i senf dok se dobro ne sjedine. Potom zgnječite krompir - kao za pire, ali ostavite male 'grudice'. Dodajte krastavce, te nasjeckane mrkvu, luk, jaja, mladi luk i dodajte smjesu sirćeta, senfa i majoneze. Dobro promiješajte i začinite solju po ukusu. Poslužite odmah. Salata se može hladiti do 1 dan!
To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.