Počastite se danas: Recept za japansku krompir salatu

0
Radiosarajevo.ba
Počastite se danas: Recept za japansku krompir salatu
Foto: Serious Eats / Japanska krompir salata

Yōshoku kuhinja je, za one koji ne znaju, hrana sa zapada koja se pravi na japanski način, a mi vam danas donosimo recept za zvijezdu ove kuhinje - japansku krompir salatu.

Sastojci:

  • 450 g krompira
  • Sol
  • 2 krastavca (125 g)
  • 2 male kašike sirćeta (najbolje rižinog ako možete naći)
  • 6 kašika majoneze
  • pola male kašike senfa
  • 1 mala mrkva
  • 1/4 crvenog luka
  • 2 tvrdo kuhana jajeta
  • 1 mladi luk

Priprema:

Ogulite krompir i izrežite ga na manje dijelove, te ga stavite u hladnu vodu da ga prekrije za 2,5 cm. Obilno začinite solju i stavite šerpu na šporet, na jaku 'vatru'. Kad prokuha, smanjite temperaturu i kuhajte 20 do 25 minuta. Iscijedite krompir i prebacite ga u veliku zdjelu. Ostavite da se ohladi.

U međuvremenu, krastavce izrežite na tanke šnite, ubacite ih u zdjelu i pospite ih s 1/2 male kašike soli. Dobro promiješajte, a zatim ostavite da odstoje 10 minuta. Iscijedite nakupljenu vodu, a zatim lagano pritisnite krastavce papirnatim ubrusima kako biste upili višak tekućine.

Ko, kada i kako će moći ostvariti povrat PDV-a pri kupovini prve nekretnine u BiH?

Ko, kada i kako će moći ostvariti povrat PDV-a pri kupovini prve nekretnine u BiH?

U maloj zdjeli pomiješajte sirće, majonezu i senf dok se dobro ne sjedine. Potom zgnječite krompir - kao za pire, ali ostavite male 'grudice'. Dodajte krastavce, te nasjeckane mrkvu, luk, jaja, mladi luk i dodajte smjesu sirćeta, senfa i majoneze. Dobro promiješajte i začinite solju po ukusu. Poslužite odmah. Salata se može hladiti do 1 dan!

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije