Plogging postaje svjetski trend: Trčanje i sakupljanje smeća kao trening

Radiosarajevo.ba
Plogging postaje svjetski trend: Trčanje i sakupljanje smeća kao trening

Stanovnike skandinavskih zemalja "zarazio" je novi trend po imenu "plogging". U najkraćem "plogging" je prikupljanje smeća dok džogirate. 

Uz standardnu opremu za trčanje, progging podrazumijeva zaštitne rukavice i kesu za otpatke. 

U Švedskoj, ali i drugim zemljama, sve se češće mogu vidjeti trkači i trkačice kako džogiraju i istovremeno skupljaju i otpatke. 

Kažu da je ovakav način vježbanja na čistom zraku izuzetno dobar za jačanje nožnih mišića zbog čučnjeva i naglih zaustavljanja. 

 

A post shared by IDA KJOS (@idakjos) on

"Prvi spomen ove aktivnosti na Instagramu se desio u oktobru 2016. godine, ali je tek zaživjela u posljednjih nekoliko mjeseci s čitavim organiziranim timovima koji se redovno sastaju i sudjeluju zajednički u ovoj aktivnosti", kazala je jedna od ploggerica.

Za svoj trud bit ćete nagrađeni sjajnom figurom, zategnutim tijelom, odmorom za dušu i tijelo, a učinit ćete mnogo toga korisnog za okolinu.

Da li se planirate pridružiti trendu?

 

A post shared by SRF News (@srfnews) on

 Popularnost ovog trenda širi se i na ostatak svijeta. Sada već postoji Pariška zajednica posvećena ploggingu te ista takva na Thailandu.

Zanimljivo je da su The Womblesi  ovo radili 1970-ih.

Tako je! Mali krzneni dječiji likovi, Wombles of Wimbledon su cijele svoje živote posvetili skupljanju smeća koje su drugi ostavili za sobom. 

Čak i njihova poznata pjesmica ide: Making good use of things that we find, things that the everyday folks leave behind!”, što u prijevodu znači Dobro iskoristimo stvari koje nađemo, stvari koje drugi ljudi ostave za sobom!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije