Počela potraga za tajnim odajama u Tutankamonovoj grobnici

Radiosarajevo.ba
Počela potraga za tajnim odajama u Tutankamonovoj grobnici
National Geographic / Grobnica kralja Tuta
Naučnici će pomoću geofizičkih radara (GPR) pokušati utvrditi postoje li prazni prostori ili skriveni prolazi iza pogrebne odaje dječaka-faraona.

Britanski egiptolog Nicholas Reeves kazao je da detaljni pregledi fotografija i skeniranja upućuju na to da se u sjevernom zidu pogrebne odaje krije tajni prolaz u drugu prostoriju.

Reeves smatra da bi u tajnoj odaji mogao biti grob kraljice Nefertiti, supruge Tutankamonova oca, faraona Eknatona (Amenhotepa IV.).

Naučnici još nisu sigurni je li mu ona bila majka ili je Tutankamon plod Eknatonove veze s nekom drugom ženom.

Nakon više od godine dana čekanja naučnici s univerziteta u Torinu dobili su zeleno svjetlo egipatskih vlasti za provedbu "odlučujućih georadarskih mjerenja" unutar grobnice.

"Mjerenja bi trebala trajati do 6. februara", kazao je Franco Porcelli, vođa grupe u kojoj će biti i britanski i egipatski stručnjaci.

Tom metodom, kazao je Porcelli, može se utvrditi postojanje tajnih odaja s 99-postotnom sigurnošću.

Tutankamonovu grobnicu otkrio je 1922. engleski arheolog Howard Carter u Dolini kraljeva u Luksoru. To je najočuvanija faraonska grobnica i, suprotno od ostalih grobnica koje su stoljećima sustavno pljačkane, gotovo je netaknuta.

U njoj je pronađeno više od 2.000 predmeta i arheolozima je trebalo devet godina da ih sve katalogiziraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije