Pet začina za praznične kolače: Spas za bubrege, jetru, šećer i pritisak

0
Radiosarajevo.ba
Pet začina za praznične kolače: Spas za bubrege, jetru, šećer i pritisak
Foto: Pexels / Ilustracija

Gotovo da su praznici nezamislivi bez njihovog mirisa, arome koja se širi, okusa koji nam daju u kolačima, čaju, kuhanom vinu...

Postoje začini koji bude pozitivna sjećanja u nama, emocije, a osobito ih rado koristimo u vrijeme novogodišnjih praznika. Uz to, povoljno djeluju na zdravlje.

Cimet:

Cimet, jedan od najstarijih začina, donosi ne samo prazničnu atmosferu svojim mirisom, već i brojne zdravstvene prednosti. Istraživanja potvrđuju da cimet pomaže u snižavanju šećera, poboljšava osjetljivost na inzulin te smanjuje razinu kolesterola i triglicerida. Osim toga, potiče cirkulaciju, poboljšava metabolizam te ima antibakterijska svojstva. Važno je koristiti cejlonski cimet radi manje količine kumarina, koji može naštetiti jetri.

Ovo je posljednji snimak helikoptera: Gusta magla uzrokovala pad, četiri osobe poginule

Ovo je posljednji snimak helikoptera: Gusta magla uzrokovala pad, četiri osobe poginule

Vanilija:

Vanilija, najskuplji začin nakon šafrana, donosi čaroliju arome u praznične slastice. Njeni su ljekoviti učinci također impresivni, uključujući potencijalno antikancerogeno djelovanje vanilina, ključnog sastojka. Vanilija pomaže kod viroza, želučanih tegoba i mučnina te djeluje kao antioksidans. Njen miris također ima smirujući učinak, a preporučuje se korištenje prave vanilije radi posebne arome i ljekovitih svojstava.

Anis:

Anis, prepoznat po svom mirisu, često se koristi u prqavljenju kolača, deserata i pića. Njegovo eterično ulje ima ljekovita svojstva, uključujući olakšavanje disanja, djelovanje protiv različitih respiratornih problema, te podršku probavi i urinarnom traktu. Anis također ima smirujući učinak na živčani sistem.

Starinski recept i tajne naših nana i baka: Naučite napraviti najbolje dizano tijesto

Starinski recept i tajne naših nana i baka: Naučite napraviti najbolje dizano tijesto

Klinčić:

Klinčić, omiljeni dodatak prazničnim receptima, osim ugodnog mirisa, donosi i brojne zdravstvene prednosti. Bogat je eugenolom, koji ima protuupalna i antimikrobna svojstva. Klinčić potiče probavu, sprječava stvaranje ugrušaka, djeluje kao antioksidans i može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Preporučuje se umjereno korištenje, posebno oprezno kod osoba koje koriste antikoagulanse.

Kardamom:

Kardamom, s osvježavajućim limunastim okusom, često se koristi u božićnim keksima. Osim što doprinosi aromi, kardamom ima brojna ljekovita svojstva. Pomaže u održavanju zdravog metabolizma, podržava rad srca te može normalizirati krvni pritisak. Preporučuje se umjerena konzumacija, oko pola čajne žličice na dan, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije