Božićna zvijezda vam ne uspijeva preživjeti praznike? Evo šta možda radite krivo

0
Radiosarajevo.ba
Božićna zvijezda vam ne uspijeva preživjeti praznike? Evo šta možda radite krivo
Foto: Pexels / Božićna zvijezda

Svake zime, pred kraj novembra i početak decembra, u prodavnicama širom zemlje pojave se saksije biljke s vatreno crvenim, zvjezdastim listovima koja nas automatski asocira na praznična slavlja i ukrase. Naravno, radi se o popularnoj božićnoj zvijezdi, Euphorbii pulcherrimi.

Ovaj listopadni mali grm dolazi iz porodice mlječika i prirodno može narasti do pet metara, ali u našim domovima nerijetko uvene nakon par sedmica ma šta god mi radili. Zašto se to dešava?

Iako na prvu djeluje otporno, božićna zvijezda je ćudljiva biljka koju je potrebno pravilno njegovati ako želite da doživi nekoliko sezona, a ne da je svake godine bacate u smeće nakon Nove godine.

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

U nastavku vam donosimo tri ključna botaničarska savjeta o tome kako da ovu crvenkastu ljepoticu održite na životu mnogo duže od trajanja zimskih praznika.

Toplina i svjetlost trebaju biti umjereni

Božićna zvijezda voli toplinu i svjetlost, ali ne i previše direktne svjetlosti.

Najtraženija sobna biljka: Pet savjeta uz koje će vam ciklama cvjetati sve do marta

Najtraženija sobna biljka: Pet savjeta uz koje će vam ciklama cvjetati sve do marta

Držanje ove praznične biljke uz radijator ili neki drugi izvor toplog zraka jednako je štetno za životni vijek božićne zvijezde kao da ste je stavili na balkon.

Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu je između 15 i 20 stepeni, pa svakako pripazite gdje ćete je pozicionirati u svom stanu.

Zalijevanje odozdo

Voda je nužna svim živim bićima, ali svejedno nemojte pretjerivati sa zalijevanjem.

Božićna zvijezda
Foto: Pexels: Božićna zvijezda

Božićnu zvijezdu potrebno je zalijevati odozdo preko tanjirića. Uobičajeno zalijevanje odozgo uzrokuje taloženje hranjivih tvari na korijen, što dovodi do truljenja biljke.

Preporučuje se svaka tri dana tanjirić napuniti vodom te nakon pola sata izliti višak koji zvijezda nije upila.

Presađivanje i skraćivanje izdanaka

Kako bi božićna zvijezda ponovno procvjetala, nakon što joj otpadnu listovi, a stabljike se posuše, nove izdanke treba skratiti na 10 cm visine.

Zatim je potrebno premjestiti je na hladnije mjesto gdje temperatura ne smije prelaziti 15 stepeni, a u takvim uvjetima trebala bi ostati punih osam sedmica.

Nakon tog perioda slijedi presađivanje u veću posudu iz koje će ponovno započeti rasti. Ukoliko raste prebrzo, izdanke je potrebno skraćivati sve do kraja augusta, donosi Žena.net.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije