Nije samo lijep ukras: Smanjuje prehladu, može pomoći kod bolesti jetre i gušterače

0
Radiosarajevo.ba
Nije samo lijep ukras: Smanjuje prehladu, može pomoći kod bolesti jetre i gušterače
Foto: Unsplash / Engleski bršljan / Hedera helix

Možda će vas iznenaditi da se bršljan, biljka koju ste sigurno vidjeli kako raste i penje se uz zidove nekih zgrada, može koristiti kao biljni suplement.

Engleski ili takozvani obični bršljan, pod latinskim nazivom Hedera helix, zimzelena je biljka penjačica koju mnogi cijene zbog vrlo dekorativnog izgleda. Ostaje zelena tokom cijele godine, može lijepo urediti neugledne i zapuštene zidove i dijelove vrta, nije osjetljiva i dobro uspijeva u hladnom i tamnom ambijentu.

No, osim dekorativnosti i praktičnosti, ova zanimljiva biljka ima i niz dobrobiti za zdravlje, naročito kad je riječ o dišnom sistemu. Ipak, prije nego što otkrijemo njegove brojne pozitivne učinke za zdravlje, važno je naglasiti da obični ili engleski bršljan o kojem je ovdje riječ nema nikakve veze s otrovnim bršljanom jer je mnogim ljudima prva asocijacija na bršljan - otrov.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Kako djeluje na zdravlje?

Engleski bršljan, zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava, koristi se tradicionalno u biljnoj medicini. Sadrži saponine i flavonoide, biljne tvari koje štite organizam od oksidativnog stresa. Istraživanja pokazuju da saponini u bršljanu imaju mukolitički, spazmolitički, bronhodilatatorni, i antibakterijski učinak, podržavajući imuni sistem.

Djeluje na ublažavanje upale, oticanja sluznice, otežanog disanja, mišićnih spazama te može pomoći kod problema s dišnim putevima. Studije su također pokazale da ekstrakt bršljana može smanjiti oticanje i začepljenost dišnih puteva te podržati funkciju pluća.

Treba pripaziti: Ovih pet sobnih biljaka predstavljaju potencijalu opasnost za vašu djecu

Treba pripaziti: Ovih pet sobnih biljaka predstavljaju potencijalu opasnost za vašu djecu

Osim toga, primijećeni su pozitivni učinci na jetru, mokraćni mjehur, gušteraču, simptome gihta i bolove u zglobovima izazvane artritisom. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjeli mehanizmi djelovanja bršljana na upalne procese.

Koristan protiv tumora

Studije istražuju antikancerogena svojstva engleskog bršljana, sugerišući da visoka antioksidativna aktivnost listova može spriječiti širenje i razvoj raka. Protuupalno djelovanje bršljana može pomoći kod bolesti poput artritisa i gihta. Neutraliziranjem slobodnih radikala i sprečavanjem mutacije i apoptoze, listovi običnog bršljana mogli bi imati zaštitni učinak protiv niza bolesti, uključujući i rak, piše Živim

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije