Pet savjeta kako izbjeći trovanje hranom tokom vrućina

0
Radiosarajevo.ba
Pet savjeta kako izbjeći trovanje hranom tokom vrućina
Arhiv / Ilustracija

Često mislimo da se hranom možemo otrovati samo u restoranima, međutim istraživanja i iskustva doktora pokazuju kako se trovanje hranom najčešće događa u našim domovima.

Donosimo vam savjete uz pomoć kojih ćete svoju hranu tretirati na pravilan način i tako izbjeći trovanje.

1. Lisnato i zeljasto povrće

Najteže ga je oprati i zbog toga mu uvijek treba posvetiti posebnu pažnju. Lisnato povrće često je kontaminirano bakterijama i virusima zato što raste na tlu. Neke bakterije dio su prirodnog sastava zemlje.

Međutim, preko kompostiranog ili sirovog stajskog gnoja, kontakta sa životinjama i zagađenom vodom povrće se može zaraziti bakterijama koje su opasne po zdravlje čovjeka, poput salmonele ili E. Coli. Zbog toga lisnato povrće perite pod mlazom vode kako bi uklonili ostatke zemlje, nikako ga nemojte prati u zdjeli jer se tako eventualne bakterije zadržavaju na njemu.

2. Jaja

Česti prijenosnik bakterije salmonele su jaja. Kako biste spriječili zarazu, kupujte jaja samo od provjerenih dobavljača. Nikada ne uzimajte ona jaja koja su okrhnuta ili razbijena na nekim dijelovima. Uvijek ih čuvajte u frižideru i ne izlažite toplini i suncu.

Prije upotrebe uvijek jaje razbijte u posebnoj zdjelici i pomirišite ga. Ako osjetite bilo kakav sumnjivi ili jaki miris kada prinesete jaje nosu, a pogotovo ako vas miris "zapuhne" čim lupnete po ljuski, radije bacite jaje jer je to znak da je pokvareno ili se počinje kvariti.

3. Crveno meso, perad i morski plodovi

Tokom kupovine i u frižideru meso i morske plodove uvijek držite odvojene od ostatka namirnica. Ako ih odmrzavate, nemojte to raditi na sobnoj temperaturi. Pustite namirnice da se odmrznu preko noći u frižideru, ili ih stavite u hladnu vodu.

Temeljito kuhajte ili pecite meso i nemojte ga jesti sirovo. Ljubiteljimacarpaccia, tartar bifteka, slabo pečenog mesa i sushija savjetujemo da meso i ribu za svoje omiljena jela nabavljaju iz provjerenih izvora.

4. Mliječni proizvodi

Kod svih mliječnih proizvoda, od mlijeka i jogurta do maslaca i raznih namaza, ključno je samo jedno – obavezno ih držite u frižideru, pogotovo ako na tržnicama kupujete nepasterizirane proizvode poput svježeg kravljeg sira i vrhnje.

5. Ostali savjeti

- obavezno operite voće i povrće koje ima koru, možete ga isprati pod mlazom vode čak i kada ga ogulite
- koristite različite daske za rezanje mesa i povrća
- sve namirnice perite odvojeno
- ako imate perilicu za suđe, minimalno jednom sedmično u nju ubacite kuhinjske spužve
- perite ruke prije, tokom i nakon pripreme jela, pogotovo ako spremate meso
- ne dozvoljavajte kućnim ljubimcima da sjede na površinama na kojima pripremate hranu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije