Božur: Savjeti za sadnju i uzgoj najljepšeg majskog cvijeta

0
Radiosarajevo.ba
Božur: Savjeti za sadnju i uzgoj najljepšeg majskog cvijeta
Pixabay / Božur

Božur je višegodišnja žbunasta, drvenasta i zeljasta biljka, koja se najčešće gaji zbog svojih dekorativnih cvijetova.

Ako ste jedan od onih uzgajivača cvijeća koji ne voli da svakog proljeća iznova presađuje biljke u svojoj bašti božur je idealno cvijeće za vas, prenose Nezavisne.

S obzirom na to da je božur višegodišnja biljka, zemljište se mora dobro pripremiti prije sadnje dodavanjem organskih i mineralnih đubriva.

Božuri se razmnožavaju dijeljenjem korijena i sadnjom mladih reznica u dobro pripremljenu zemlju isključivo u jesen, od sredine septembra do sredine oktobra, a posebnu pažnju treba obratiti na dubinu sadnje.

Mladi pupoljci se pokrivaju slojem zemlje od 3-5 cm. Razmak sadnje je 70 x70 cm ili 50 x70 cm.

Mjere njege zasada božura se odnose na zaštitu od korova i bolesti kao i okopavanje i unošenje od 150 – 200 kg/ha mineralnog đubriva NPK 15:15:15 kada biljke niknu.

Posebna pažnja se biljkama poklanja u prvoj godini gajenja, kada se odstranjuju svi cvjetni pupoljci kako bi se stimulisao rast nadzemnih i podzemnih vegetativnih organa.

U drugoj godini se ostavljaju samo 1 do 2 cvijeta po biljci. U trećoj i narednim godinama odstranjuju se postrani izdanci i ostavljaju se 5-7 cvjetova po biljci.

Berba cvjetova božura se obavlja u maju i junu, i u zavisnosti od sorte traje 2-5 nedelje. Cvjetovi mogu da se čuvaju na temperaturi od 2-5 stepeni i do 14 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije