Cvijeće koje uspijeva: Sedam ljepotica za balkone na sunčanoj strani

0
Radiosarajevo.ba
Cvijeće koje uspijeva: Sedam ljepotica za balkone na sunčanoj strani
Foto: Zadovoljna.hr / Balkonsko cvijeće

Balkon s cvijećem uvijek će privući poglede i dobiti komplimente, uljepšat će životni prostor, a i dan prolaznicima koji ga primijete.

Prije nego krenete sa sadnjom cvijeća na balkonu, dobro je znati kako ga pravilno izabrati.

svijeta nalazi balkon. Ako je on na jugu te na njemu prevladava sunce, izaberite bilje koje voli sunčevu svjetlost. Sigurno nećete pogriješiti ako za vaš sunčani balkon izaberete idućih sedam vrsta cvijeća:

1. Petunija

Balkonsko cvijeće - undefined

Foto: Zadovoljna.hr: Balkonsko cvijeće

Jedna od najpoznatijih vrsta cvijeća s obilnim cvjetovima za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva cvjetna krasotica dolazi u mnogo oblika i boja cvjeta, bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna. Ako želite da vaše petunije budu bogate cvjetovima jednom tjedno prihranjujte ih tekućim gnojivom za petunije bogatim željezom. Cvjetaju od ranog ljeta do početka jeseni te im redovno treba kidati cvjetove koji su se osušili što im povećava cvjetanje.

2. Pelargonija

Balkonsko cvijeće - undefined

Foto: Zadovoljna.hr: Balkonsko cvijeće

Pelargonija dolazi u bijeloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narančastoj nijansi. Poznata je po svojoj otpornosti i nezahtjevnosti. Kako bi lijepo rasla, obvezno je uklanjanje ocvalih cvjetova i požutjelih listova kako se ne bi razvile bolesti. Za rast joj treba sunčano stanište, ali zaštićeno od izravnog podnevnog sunca te propustan supstrat bogat hranjivima. Dvije su osnovne grupe, puzavice i grmolike pelargonije. Puzavice imaju glatko lišće i, kao što im ime kaže, rastu u obliku puzavice. Grmolike imaju baršunasto lišće i rastu u obliku grma do visine 90 centimetara.

3. Pustinjska ruža

Balkonsko cvijeće - undefined

Foto: Zadovoljna.hr: Balkonsko cvijeće

Ima debelu stabljiku, izdanke i mesnate listove pa je stoga i dobila ime Obesum što u prijevodu znači debeli – ogroman. Cvijeta u prepoznatljivoj žarko ružičastoj boji koja je u sredini cvijeta svjetlija. Biljku nije potrebno gnojiti niti joj davati prihranu, a ukoliko joj odlučite i dati neka to bude rijetko i to samo tijekom ljetnih mjeseci. Za cvjetanje zahtijeva veliku količinu prirodne svjetlosti, no tijekom ljetnih mjeseci mlade biljke (starosti do jedne godine) potrebno je skloniti s direktnog sunčevog svjetla kako ne bi došlo do oštećivanja biljke i pojave ožegotina na listu i stablu. Kao sukulentna biljna vrsta, ne zahtijeva puno vode. Zalijeva se samo kada je zemlja potpuno suha i potrebno ga je prilagoditi godišnjem dobu.

4. Ivančica (margareta)

Balkonsko cvijeće - undefined

Foto: Zadovoljna.hr: Balkonsko cvijeće

Višegodišnja je biljka, grmolikog oblika s malim cvjetovima, ne većim od pet centimetara, bijelih latica koje omeđuju žuto središte, a rastu na vitkoj dugoj peteljci. Listovi su tamnozeleni na obje strane i nazubljeni, a gornji listovi su kraći i rastu uz peteljku cvijeta. Margarete cvatu od lipnja do rujna, a razmnožava se sjemenom u proljeće ili dijeljenjem u jesen i proljeće. Odgovara joj sunčano ili polusjenovito mjesto, obična vrtna i redovito vlažna, ali drenirana zemlja.

5. Verbena (sporiš)

Balkonsko cvijeće - undefined

Foto: Zadovoljna.hr: Balkonsko cvijeće

Uglavnom je nalazimo u crvenoj, ružičastoj boji te u plavoj, ljubičastoj, žutoj te bijeloj boji sa zelenim tvrđim nareckanim listićima, koje mogu na dodir ruke ostaviti lagano peckanje. Postoji grmolika verbena te puzava. Naraste do 30 centimetara visine i sadi se na razmak od 20 do 25 centimetara. Budući da je riječ o jednogodišnjoj biljci, svake godine je morate ponovo zasijati ili kupiti presadnice. Verbena je savršeno cvijeće za balkon, ali može se uzgajati i u vrtu, a u ni u jednoj od ove dvije varijante njega ove lijepe biljke nije prezahtjevna. Voli sunčana i topla mjesta, rahlo tlo i umjereno zalijevanje. Za obilnu cvatnju treba je redovito orezivati.

6. Vinka

Balkonsko cvijeće - undefined

Foto: Zadovoljna.hr: Balkonsko cvijeće

Ovo neodoljivo cvijeće dolazi u više boja, a možete ga saditi u teglice ili u zemlju, kako vam više odgovara. Veliki je vinkin plus to što ne trebate biti preveliki stručnjak za biljke da biste se brinuli o toj krasotici. Dodatna prednost vinke su povoljne sadnice koje možete kupiti već za pet do šest kuna. Jednom kada je donesete u svoj dom, presadite je u veću teglu da ima prostora za rast. Kada je u pitanju zalijevanje, ono neka bude redovito, ali pazite da ne pretjerate te prije zalijevanja provjerite je li zemlja suha.

7. Bakopa

Balkonsko cvijeće - undefined

Foto: Zadovoljna.hr: Balkonsko cvijeće

Cvjetovi dražesne bakope mogu biti jednobojni ili višebojni, a najčešće su bijeli, ljubičasti, žuti i ružičasti. Iznimno je lijepa i u kombinaciji s drugim cvijećem kao što su verbena, surfinija, grmolika pelargonija, gomoljasta puzava begonija i slične vrste. Cvjeta od lipnja do listopada, a najbolje raste na suncu ili u polusjeni uz redovito zalijevanje s vodom koja je odstajala (nikako ne hladnom). Osobito joj pogoduje jutarnje sunce i popodnevna sjena jer tada cijelo ljeto neumorno cvate. Bakopi odgovara dobro drenirana, plodna i kontinuirano vlažna zemlja, dok je na sušu i mraz osjetljiva. Tijekom cvjetajućeg razdoblja treba je prihranjivati svakih 14 dana tekućim gnojivom za cvjetnice, piše Zadovoljna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije