Donosimo vam najbolji izbor cvijeća koje se sadi u proljeće

Radiosarajevo.ba
Donosimo vam najbolji izbor cvijeća koje se sadi u proljeće
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ne postoji određeni datum kada bismo trebali saditi cvijeće, to zavisi isključivo od vremenskih uvjeta i vrsti biljke. U nastavku vam donosimo cvijeće koje se sadi u proljeće.

Kadifice

Kadifice su jednogodišnje ili višegodišnje biljke koje možemo pronaći u gotovo svakom vrtu. Osim što služe kao ukrasne biljke, korisna su jer zbog snažnog mirisa djeluju kao insekticid i odbijaju određene nametnike. Grmolikog su oblika, a njihovi cvjetovi dolaze u raznim nijansama žute, narančaste i crveno-smeđe

Glavni razlozi popularnosti kadifica su činjenice da cvatu cijelo ljeto i rijetko ih treba zalijevati. Osim što ne zahtijevaju mnogo brige, vole ljetno sunce, ali i polusjenu te uspijevaju na raznim vrstama tla.  

Begonije

Oduševljava ne samo svojim krasnim, šarenim cvijetovima već i lijepo raspoređenim listovima. Pravi je ukras kako za balone tako i vrtove. Sade se u blago kiselu podlogu bogatu hranjivim sastojcima. Ne vole previše vlage, a savršena podloga za begonije ona je pripremljena od mješavine treseta sa zemljom ili kompostom. Ukoliko želite da biljke rano procvjetaju, sadite ih u zatvorenom prostoru početkom marta, a potom ih kada prestane opasnost od mraza preselite van.

Dalije

Dalije su predivne visoke biljke koje obožavaju sunce i ne zahtijevaju preveliku brigu. Zalijevati ih treba samo u slučaju suše. Sjeme dalije možete posaditi u aprilu direktno u gredice, a cvjetaju čitavo ljeto do prvih zahlađenja.

Lukovice

Kada se usljed velikih vrućina sve ostale biljke uspavaju, ovaj vrtni cvijet oduševljava svojim cvijetovima. Lukovice se sade u proljeće u dobro pripremljenu zemlju na dubini od 15 do 25 cm. Voli sunce, a cvijeta tokom ljeta, sve do prvih zahlađenja. Svake dvije sedmice treba ih malo okopati, kako bi se osvježile.

Neven

Neven je ukrasna i ljekovita biljka, a osim toga svojim mirisom odbija nametnike zbog čega je jako popularan i u povrtnjacima. Sije se u aprilu a cvate od maja sve do prvog mraza. I njemu je važno redovito uklanjati ocvale cvjetove kako bi produžili cvatnju.
 
Ne treba ga mnogo zalijevati no za sušnih razdoblja brže će napraviti sjeme. 
 
Frezija

Zbog prekrasnih mirisnih cvjetova, Frezija je jedan od najpopularnijih rezanih cvjetova koji se vrlo često nađu u aranžmanima. Postoji 20 vrsta ove biljke čiji su cvjetovi vrlo često dvobojni

Sade se u skupinama, najčešće u aprilu ako želite da cvatu od avgusta do oktobra. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije