Pet savjeta kako da poboljšate probavu

Radiosarajevo.ba
Pet savjeta kako da poboljšate probavu
Pixabay / Ilustracija
Nakupljeni toksini u crijevima mogu uzrokovati niz probavnih smetnji poput zatvora, debljanja, promjena na koži, nadutost, tvrde stolice...

Redovno čišćenje crijeva pomaže u uklanjanju toksina prije nego što se pojave zdravstveni problemi. Kako da olakšate probavu?

Pokrenite čula

Kada vidimo i namirišemo hranu, naše tijelo otpušta sokove i signale ka mozgu da je spremno da primi hranu. Stoga uzmite trenutak da se divite hrani, ili je probajte tokom kuhanja, kako bi vaš želudac proradio i lakše je apsorbirao.  

Ne pijte vodu

Ako pijete vodu tokom jela, jer ćete njome razrijediti tekučinu u vašem stomaku koja probavlja hranu, a masnoće iz hrane će se stvrdnuti i teško će se svariti. 

Usporite

Kada usporite tokom jela, tijelo ima šansu da temeljito probavi hranu i daje nam šansu da prepoznamo kada nam je dosta.  

Žvačite

Žvačite dugo i tako ćete spriječiti nepotreban zrak da uđe u vaš digestivni sistem. A dobro sažvakana hrana se lako probavi.  

Stres

Kada smo pod stresom, drastično se smanjuje lučenje probavnih sokova, pa se tako teško i probavlja hrana. Tijelo se ne može boriti sa stresom i u isto vrijeme probavljati hranu na pravilan način. Zbog stresa mnogi mogu dobiti i sindrom iritabilnog crijeva. Stoga je potrebno da se opustite, da se vaši živci primire, digestivni sistem proradi kako bi hrana valjano završila svoj proces u tijelu, piše Positivemed. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije