Pet najljekovitijih začina koje biste svi trebali imati u svojoj kuhinji

Radiosarajevo.ba
Pet najljekovitijih začina koje biste svi trebali imati u svojoj kuhinji
Pixabay / Ilustracija
Svi znao da raznovrsna prehrana bogata voćem i povrćem povoljno utječe na zdravlje, kao i unošenje dovoljno tekućine u organizam i redovno vježbanje.

No, često zaboravljamo da postoje još neke namirnice koje su izuzetno zdrave, a trebamo ih koristiti kod pripremanja hrane, prenosi Health.

U nastavku donosimo pet najljekovitijih začina koje bi svi trebali imati u svojoj kuhinji. Riječ je o začinima koji mogu vrlo povoljno utjecati na organizam, bilo da je riječ o borbi protiv alergija i raznih bolova ili u prevenciji razvijanja tumora ili u prevenciji razvijanja tumora ili srčanih bolesti.

Kurkuma

Poznata kao indijsko zlato, kurkuma posjeduje snažna medicinska svojstva koja mogu eliminirati štetne tvari iz našeg tijela. No, još važnije, ona poboljšava moždane funkcije i pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. Pomaže i pri smanjivanju simptoma artritisa, te Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Crni biber

Ovaj začin pomaže pri probavljanju hrane, smanjuje zatvor i ostale probavne probleme. Istraživanja su pokazala kako je dobar i kod prevencije raka, ali i liječenju, te pomaže kod depresije, visokog krvnog pritiska, rješavanja ovisnosti o cigaretama i problemima sa štitnjačom.

Cimet

Ovaj začin, koji se najčešće koristi kod pripremanja slastica, pomaže pri smanjivanju nivoa šećera u krvi. Istraživanje je pokazalo kako se osobama koje su bolovale od dijabetesa tipa 2, a dnevno su koristile cimet, smanjio šećer u krvi. Cimet je dobar i kod smanjivanja holesterola, a svi bi ga trebali koristiti jer pomaže i pri prevenciji raka, srčanih udara, te trovanja hranom.

Muškatni oraščić

Ovaj aromatični začin sadrži miristicin, eteričmo ulje koje se može pronaći u biljkama poput mrkve i celera. Dokazano je kako smanjuje holesterol, depresiju i tjeskobu, a poboljšava pamćenje i povećava seksualnu želju.

Đumbir

Olakšava i potiče probavu, ublažava nadutos i želučane tegobe, te sprečava grčeve. Osim toga, ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog djelovanja koristi se i kod liječenja alergija. Idealan je za podizanje imuniteta i ublažavanje simptoma prehlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije