Pet činjenica o celulitu koje niste znali

0
Radiosarajevo.ba
Pet činjenica o celulitu koje niste znali
Foto: Pixabay / Celulit

Celulit je stanje koje se karakterizira kao pojava nepravilnosti na koži, obično na bedrima, stražnjici, stomaku, ali i drugim dijelovima tijela.

To je rezultat nakupljanja masnih stanica, vode i otpadnih tvari ispod kože koje stvaraju neravne izbočine poznate kao "narandžina kora".

Češće pogađa žene nego muškarce, iako se može pojaviti kod oba spola, a na njega utječu i hormonske promijene poput trudnoće, menstruacije i menopauze. U savremeno doba postoje mnogi tretmani koji ga umanjuju, a mi vam danas donosimo neke činjenice s kojima ranije možda niste bili upoznati.

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

Svaka žena ga ima

Možda ponekad pogledate svoj odraz u ogledalu i pogled vam završi na tim omraženim neravninama koje se, s godinama, nakupljaju. No ne očajavajte jer, riječ je o sasvim prirodnoj pojavi koja nije selektivna već obuhvata apsolutno sve žene.

Sljedeći put kad smatrate kako celulit umanjuje vaš izgled i privlačnost prisjetite kako ga imaju i one žene koje imaju pristup najrazličitijim tretmanima i svijet ih smatra iznimno lijepima. Zbog njega ne trebate mršaviti jer iako ga možete imati više ako imate i višak kilograma, on je primarno vezan uz biološku strukturu vaših ćelija i veznog tkiva.

Kako do savršeno isklesane stražnjice: Ove žene imaju provjeren recept

Kako do savršeno isklesane stražnjice: Ove žene imaju provjeren recept

Muškarci imaju manje šanse da ga dobiju

Pitate li se ponekad je li majka priroda uistinu žena? Kad ugledate neke osnovne fizičke prednosti muškaraca koje ih ne sputavaju niti napadaju jednom mjesečno većinom života, tada se ona čini uistinu nepravednom. Dodajmo tome još i činjenicu kako, premda muškarci također imaju celulit, kod njih su manje vjerovatnoće da će se on uistinu razviti.

Razlog za to, biološki je jednostavan. Kod žena naime, veći udio estrogena potiče skladištenje masti. Suprotno tome, testosteroni muškaraca potiču metabolizam masti i stoga se kod njih rjeđe pojavljuje.

Osim genetike, najveći utjecaj ima prehrana

Prehrana bogata mastima, šećerom i soli doprinosi razvoju celulita, a više masti znači više masnih ćelija, a zatim i više celulita na površini kože. Fizička aktivnost iznimno je bitna jer troši šećer, ali on se ujedno razvija u masne ćelije i tako započinje aktivacija celulita.

Zdrava hrana/Ilustracija

Iako nema specifične hrane koja može potpuno ukloniti celulit, zdrava prehrana bogata mastima omega-3 te mastima srednjeg lanca, poput kokosovog ulja može doprinijeti poboljšanju elastičnosti kože. Naravno, ne smije se zaboraviti i na unos vode u organizam kako bi se smanjila nadutost i otklonile štetne tvari.

Ne može se ukloniti kremama

Naučnici konstatuju kako kreme za lokalnu upotrebu ne mogu učiniti čuda upravo zbog toga što se celulit sastoji od masnih ćelija koje se drže vlaknastim trakama.

Može se reducirati

Ilustracija

Da, možda ga ne možete eliminisati, ali možete umanjiti njegovu vidljivost i prisutnost smanjenjem ukupne količine tjelesne masti. Potrudite se potaknuti rad mišića u donjem dijelu tijela, iz svakog ugla.

Tako ćete u tom području smanjiti zalihe masti i izgraditi mišićno tkivo koje će pridonijeti glatkom, zategnutom izgledu. Najbolji pristup u borbi protiv celulita obuhvata kombinaciju kardiovaskularnih vježbi, jačanja mišića i istezanja, piše Sensa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije