Dermatolog otkriva tajnu sjajne kože: Evo zašto biste trebali izbjegavati ovaj proizvod

0
Radiosarajevo.ba
Dermatolog otkriva tajnu sjajne kože: Evo zašto biste trebali izbjegavati ovaj proizvod
Foto: Pexels / Ilustracija

U moru skupih opcija za njegu kože, izbor pravog proizvoda može biti izazovan. Kao dermatolog s više od 10 godina iskustva, njujorški dermatolog Marisa Garšik otkrit će nam šta nikada ne biste trebali trošiti novac, a to su pilinzi sa grubim česticama.

Piling je ključan za njegu kože, posebno tokom zimskih mjeseci, jer uklanja mrtve ćelije kože, čini ten sjajnijim i kožu glatkijom. Također smanjuje promjene boje, fine bore te potiče proizvodnju važnih proteina poput kolagena.

No, važno je odabrati pravi piling koji pruža sve ove prednosti, a istovremeno izbjegavati proizvode s grubim sastojcima. Hemijski pilinzi su izvrsni za uklanjanje mrtvih ćelija kože, dok mehanički piling može oslabiti veze između slojeva kože.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

"Uvijek preporučujem pacijentima da izbjegavaju proizvode s velikim, grubim granulama nepravilnog oblika, kao što su formulacije s mljevenim košticama voća ili ljuskom oraha, jer takvi proizvodi mogu izazvati crvenilo, iritaciju, osjetljivost i mikropovrede na koži." govori dermatolog.

Ako imate osjetljivu kožu ili kožu sklonu rozaceji, možda ćete ponekad poželjeti mehanički piling, ali tada preporučuje proizvode s glatkim granulama ravnomjernog oblika. Alternativno, potražite pilinške proizvode na bazi praha od gline ili ekstrakta bambusa.

Dermatolog otkriva: Ovo su jednostavni načini za uklanjanje podočnjaka

Dermatolog otkriva: Ovo su jednostavni načini za uklanjanje podočnjaka

Osobe s osjetljivom kožom, sklonom crvenilu i peckanju, vjerojatno će bolje reagirati na hemijske pilinge. Takve formule često uključuju alfa-hidroksi kiseline poput glikolne, mliječne i bademove kiseline ili beta-hidroksi kiseline poput salicilne kiseline.

Alfa-hidroksi kiseline nježno uklanjaju mrtve stanice s površine kože, dok su beta-hidroksi kiseline rastvorljive u ulju i prodiru duboko u pore, smanjujući njihovu vidljivost. Ove kiseline rade na posvjetljivanju kože i poboljšavanju opće teksture i tona.

Nježna koža pazuha
Foto: Pexels: Nježna koža pazuha

Ako imate problema s aknama, salicilna kiselina može pomoći otvaranju pora, piše CNBC.

Neovisno o metodi koju odaberete, važno je ograničiti upotrebu pilinga na jednom do dva puta sedmično. Pretjerana upotreba može uzrokovati crvenilo, upalu te osjećaj zatezanja i peckanja kože.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije