Pazite se: Ovih šest vrsta hrane i pića navodno povećavaju rizik od raka

0
Radiosarajevo.ba
Pazite se: Ovih šest vrsta hrane i pića navodno povećavaju rizik od raka
Foto: Unsplash / Brza hrana

Hrana koja je povezana s povećanim rizikom od razvoja raka uključuje:

Procesirana mesa

Ova mesa, kao što su kobasice, hot dogovi i procesirani deli proizvodi, sadrže hemikalije koje nisu prisutne u svježem mesu. Metode njihove konzervacije, uključujući dimljenje i sušenje, mogu dovesti do stvaranja štetnih spojeva.

Crveno meso

Konzumiranje velikih količina crvenog mesa poput govedine, jagnjetine i svinjetine povezano je s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, pankreasa i prostate.

Neumorni ekolog iz BiH godinama besplatno čisti prirodu: 'Nisam mogao gledati'

Neumorni ekolog iz BiH godinama besplatno čisti prirodu: 'Nisam mogao gledati'

Alkohol

Redovno i prekomjerno konzumiranje alkohola može povećati rizik od više vrsta raka, uključujući rak usne šupljine, grla, jetre i dojke.

Napici zaslađeni šećerom

Visok unos šećera može dovesti do pretilosti, koja je značajan faktor rizika za rak. Česta konzumacija zaslađenih napitaka može doprineti povećanju tjelesne mase i povećati rizik od raka.

Hrana bogata akrilamidom

Akrilamid je hemikalija prisutna u određenim vrstama hrane koja se kuha na visokim temperaturama, poput prženih ili pečenih namirnica kao što su pomfrit, čips i keksi. Visoki nivoi akrilamida povezani su s rakom u studijama na životinjama.

Pečena i prekuhana hrana

Metode kuhanja koje izlažu hranu otvorenim plamenovima ili visokim temperaturama, kao što su roštiljanje ili barbecuing, mogu proizvesti kancerogene tvari poput policikličnih aromatskih ugljikovodika (PAHs) i heterocikličnih amina (HCAs).

Hrana konzervirana solju

Hrana konzervirana solju može sadržavati visoke nivoe natrijuma i određenih hemikalija koje mogu doprineti povećanom riziku od raka želuca i nazofarinksa.

Važno je uravnotežiti svoju ishranu s puno voća, povrća i cjelovitih žitarica dok se ograničava unos gore navedenih namirnica kako bi se smanjio rizik od raka.

Svijest o mogućim rizicima povezanima s određenim namirnicama može nas usmjeriti ka zdravijim prehrambenim navikama. Dok je važno uživati u raznovrsnoj prehrani, smanjenje unosa hrane koja može povećati rizik od raka je proaktivan korak ka očuvanju općeg zdravlja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije