Pazite se: Ovih šest vrsta hrane i pića navodno povećavaju rizik od raka
Hrana koja je povezana s povećanim rizikom od razvoja raka uključuje:
Procesirana mesa
Ova mesa, kao što su kobasice, hot dogovi i procesirani deli proizvodi, sadrže hemikalije koje nisu prisutne u svježem mesu. Metode njihove konzervacije, uključujući dimljenje i sušenje, mogu dovesti do stvaranja štetnih spojeva.
Crveno meso
Konzumiranje velikih količina crvenog mesa poput govedine, jagnjetine i svinjetine povezano je s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, pankreasa i prostate.
Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina 50:48
Alkohol
Redovno i prekomjerno konzumiranje alkohola može povećati rizik od više vrsta raka, uključujući rak usne šupljine, grla, jetre i dojke.
Napici zaslađeni šećerom
Visok unos šećera može dovesti do pretilosti, koja je značajan faktor rizika za rak. Česta konzumacija zaslađenih napitaka može doprineti povećanju tjelesne mase i povećati rizik od raka.
Hrana bogata akrilamidom
Akrilamid je hemikalija prisutna u određenim vrstama hrane koja se kuha na visokim temperaturama, poput prženih ili pečenih namirnica kao što su pomfrit, čips i keksi. Visoki nivoi akrilamida povezani su s rakom u studijama na životinjama.
Pečena i prekuhana hrana
Metode kuhanja koje izlažu hranu otvorenim plamenovima ili visokim temperaturama, kao što su roštiljanje ili barbecuing, mogu proizvesti kancerogene tvari poput policikličnih aromatskih ugljikovodika (PAHs) i heterocikličnih amina (HCAs).
Hrana konzervirana solju
Hrana konzervirana solju može sadržavati visoke nivoe natrijuma i određenih hemikalija koje mogu doprineti povećanom riziku od raka želuca i nazofarinksa.
Važno je uravnotežiti svoju ishranu s puno voća, povrća i cjelovitih žitarica dok se ograničava unos gore navedenih namirnica kako bi se smanjio rizik od raka.
Svijest o mogućim rizicima povezanima s određenim namirnicama može nas usmjeriti ka zdravijim prehrambenim navikama. Dok je važno uživati u raznovrsnoj prehrani, smanjenje unosa hrane koja može povećati rizik od raka je proaktivan korak ka očuvanju općeg zdravlja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.