Pašta fažol: Jeftino i preukusno jelo koje će vas odvesti u sunčane krajeve

Radiosarajevo.ba
Pašta fažol: Jeftino i preukusno jelo koje će vas odvesti u sunčane krajeve
Foto: Odprtakuhinja / Pašta Fažol

U vrijeme izolacije usljed pandemije, u prvi plan dolaze jela koja se prave od jednostavnih sastojaka i koja ne koštaju mnogo. 

Posebno su zanimljiva jela koja se prave u jednom loncu i mogu stajati do sutra, a jedno od takvih je "pašta fažol"  (pasta e fagioli) preukusna sočna kombinacija graha i tjestenine.

Ovo jelo posebno je omiljeno u Italiji i Istri, a za njegovo spravljanje koriste se sastojci koje obično imamo u našem špajzu. 

Grah treba biti prethodno kuhan, ili onaj iz konzerve, a kad je u pitanju tjestenina, najčešće se koriste makaroni, ali može i bilo koji drugi oblik omiljene tjetenine.

500 g kuhanog graha (može i konzerva)
300 g suhe tjestenine
100 g suhog mesa ili pancete
3-4 pelata iz konzerve
2-3 češnja bijelog luka
1-2 litre povrtnog temeljca po želji (može i povrtna kocka)
malo maslinovog ulja
ružmarin (najbolje grančica svježeg ružmarina, ali može i suhi)
so i biber po želji
naribani sir po želji

Priprema:
1. Namočite grah veče prije kuhanja, ocijedite vodu te ga stavite kuhati drugi dan na uobičajeni način. U grah možete dodati nekoliko češnjeva bijelog luka i nešto svježeg peršuna za bolji okus.
Posolite grah tek pri kraju kuhanja. Ovisno o starosti zrna i vremenu namakanja, grah se može kuhati jedan do dva sata.
2. U velikom loncu na malo maslinovog ulja prepržite sitno nasjeckano suho meso ili pancetu dok ne dobijete lijepu smeđkastu boju. Tada dodajte očišćene češnjeve bijelog luka (u komadu) i ružmarin, dinstajte minut-dva.
3. Ubacite u lonac zgnječene pelate iz konzerve, sve dobro promiješajte i dinstajte nekoliko minuta.
4. Jelu dodajte kuhani grah, sve dobro promiješajte i dinstajte zajedno minutu ili dvije da se okusi pomiješaju.
5. Tada dodajte suhu tjesteninu i postepeno ulijte temeljac u lonac. Tekućina bi trebala biti otprilike 5 centimetara iznad ostalih sastojaka u loncu, jer će tjestenina tijekom kuhanja upiti dosta vode.
6. Držite jelo na oku i redovno ga miješajte, jer bi se tjestenina mogla zalijepiti za dno lonca. Dolijte još vode ili temeljca ako primijetite da je jelo presuho.
7. Ako ste ulili previše temeljca, gnječilom za krompir stisnite dio graha te tako zgusnite cijelo jelo. Posolite i pobiberite po želji.
8. Jelo poslužite toplo s kriškom kruha. Po želji paštu fažol možete poslužiti i s malo naribanog sira (parmezana), savjetuje Punkufer.hr.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije