Preko noći postala hit na internetu: Da li ste probali napraviti dalgona kafu?

Radiosarajevo.ba
Preko noći postala hit na internetu: Da li ste probali napraviti dalgona kafu?
Foto: Instagram / Dalgona kafa

Ljudi diljem svijeta preferiraju svoju kafu na određeni način. Neki vole crnu, neki dodaju mlijeko, neki vole slatko, neki ne... 

No, kako smo se odlučili biti, koliko toliko, odgovorna planeta (bar kad su ljudski životi u pitanju), većina nas je sedmicama u samoizolaciji. Ne krećemo se nigdje, kafići ne rade, a dobra kafa mnogima nedostaje.

Pa se tako, u ovom periodu, na internetu brzinom svjetlosti proširio recept za dalgona kafu, koja je postala hit među karantinašima diljem svijeta. 

Dalgona kava naziva se i grčkim frapeom ili grčkom ledenom kafom, a poznata je i kao Phenti hui coffee u Indiji, gdje se zapravo smatra ručno tučenim ledenim cappuccinom… Da istražimo u bilo kojoj drugoj zemlji, vjerojatno bismo je opet našli u ovoj ili onoj varijanti.

Dakle, tip kao takav dobro nam je poznat, no Dalgona je postala viralna senzacija upravo zbog toga jer djeluje tako slasno i dekadentno, u trenucima kada smo kod kuće i nedostaje nam malo uzbuđenja u životu.

Njenoj rasprostranjenosti u svijetu ovih dana svakako pridonosi činjenica da ju se može napraviti kod kuće, i to u tren oka, s dobro nam poznatim sastojcima, pa je Instagram zatrpan pokušajima brojnih koji se u samoizolaciji časte dalgona kafom (provjerite hashtag #dalgonacoffee).

Ovako izgleda:

Recept je vrlo jednostavan: dvije kašike instant kafe, dvije kašike šećera, dvije kašike tople vode. Možete koristiti mikser ili mutilicu (s kojom vam je potrebnjo svega tri minute da napravite 'oblak' od kafe).

Smjesu stavljate na hladno ili toplo mlijeko, po volji vam. 

Evo i video tutorijal:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije