Ovu hranu ni slučajno nemojte nositi na plažu: Može biti veoma opasno

0
Radiosarajevo.ba
Ovu hranu ni slučajno nemojte nositi na plažu: Može biti veoma opasno
Foto: Pexels / Hrana na plaži

Doktor hitne pomoći dijeli pet namirnica koje nikada ne bi ponio na plažu zbog straha od trovanja hranom: nareske, svježe salate, bilo šta s majonezom, sirovo meso i već narezano voće.

Ljudi u svijetu svake godine često obolijevaju od bolesti koje se prenose hranom, posebno ljeti kada bakterije brže rastu u toplim i vlažnim uvjetima.

Dr. John Torres, doktor iz Colorada i viši medicinski dopisnik NBC Newsa, ističe da je važno spriječiti trovanje hranom kako bi se izleti na plažu pamtili po lijepim uspomenama, a ne po bolesti.

Novi hit cjenovnik u Hrvatskoj: 'Može čaša vode - 5€', a tek da vidite šta piše sitnim slovima

Novi hit cjenovnik u Hrvatskoj: 'Može čaša vode - 5€', a tek da vidite šta piše sitnim slovima

Hladni naresci

Sendviči s delikatesnim mesom ili hladni naresci trebaju se čuvati hladnima sve do trenutka konzumacije. Preporučuje se korištenje izolirane vrećice ili frižidera kako bi se temperatura održala ispod četiri stupnjeva Celzijusa, jer se bakterije najbrže razmnožavaju između četiri i 60 stepeni Celzijusa.

Ilustracija / Pršuta

Svježe salate

Zeleno lisnato povrće, poput zelene salate, špinata i kupusa, može biti izvor bolesti koje se prenose hranom. Preporučuje se pranje ruku prije i nakon pripreme salate te korištenje različitih pribora za sirovu hranu i gotova jela. Salatu treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do trenutka posluživanja.

Salata od sira i paprika

Bilo šta s majonezom

Hladne salate s majonezom, poput krompir salate, mogu uzrokovati probleme ako se ne čuvaju na odgovarajućoj temperaturi. USDA preporučuje kuhanje jaja ili piletine na određenoj temperaturi kako bi se smanjio rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Prilozi

Sirovo meso

Nije preporučljivo nositi sirovo ili nekuhano meso na plažu. Ako se odlučite za kuhanje na plaži, važno je održavati higijenu, koristiti različite pribore za sirovo i kuhano meso te pridržavati se preporučenih temperatura za kuhanje.

Ilustracija

Prethodno narezano voće

Proizvodi od svježe rezanog voća mogu biti kontaminirani bakterijama tijekom procesa pripreme. Preporučuje se da cijelo voće narežete na plaži kako biste izbjegli kontaminaciju i osigurali svježinu voća, javlja Klik.

Voće

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije