Ovo vrijedi znati: Namirnice koje imaju nevjerovatno dug rok trajanja
Mnoge vrste namirnica, uključujući svježe i sušene proizvode, poznate su po dugovječnosti.
Donosimo reprezentativan popis primjera u mnogim kategorijama, uključujući one koji će trajati sedmicama te neke koji su gotovo "besmrtne".
U svim slučajevima, procijenjeni rok trajanja je za hranu koja se čuva na sobnoj temperaturi ili malo hladnijoj - a ne u frižideru ili zamrzivaču.
Oglasio se Štab civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo: "Današnja evakuacija nije vanredna"
Sreću čine male stvari: Devet razloga zašto volimo jesen
Imajte na umu da će vlaga i visoke temperature skratiti život većini namirnica i da se hrana vremenom mijenja u boji, teksturi i/ili okusu.
Konzervirano voće i povrće
Svi se slažu. Ništa nije bolje od svježeg voća i povrća. Konzervirano voće i povrće dobra je alternativa, ali ako obratite pažnju na sadržaj šećera i soli. U svakom slučaju, svakako ih dobro isperite prije jela. Općenito govoreći, ako se konzervirana hrana ne izlaže jakoj vrućini, sadržaj bi trebao ostati dobar dvije godine ili više.
Konzervirana tunjevina
Ova esencijalna namirnica izvrsna je u salatama i sendvičima ili se jednostavno može jesti izravno iz konzerve. Dok se neki brinu zbog sadržaja žive u tuni i imaju određene etičke nedoumice, jedenje tune s vremena na vrijeme neće nikome naštetiti, čak naprotiv. Ipak, tzv. bijela tuna je najbolja u smislu zdravstvenih prednosti. Za optimalan okus i teksturu, nemojte je čuvati duže od pet godina nakon datuma proizvođača "najbolje upotrijebiti do".
Ovo je spisak od 9 namirnica koje mnogi jedemo, a vrlo su opasne po zdravlje
Suhe mahunarke
Službeno, sušene mahunarke mogu se čuvati godinu dana. U stvarnosti, sušene mahunarke se mogu jesti i nakon nekoliko godina, ako ih dovoljno dugo "namočimo" i dugo kuhamo. Svestrane i pune blagodati, izvrsno se slažu sa stvarima poput tvrdo kuhanih jaja ili konzervirane tune.
Tamna čokolada
Što je čokolada tamnija, to će duže trajati. Jedite je takvu kakva jest, otopite je da ukrasite voće u konzervi ili napravite izvrsnu toplu čokoladu. Toplina je neprijatelj tamne čokolade - dok bi trebala trajati nekoliko godina na temperaturama do oko 23° C, trajat će čak pet godina ako termometar počiva između 15° i 18° C.
Kukuruzni škrob
Dobro očuvan kukuruzni škrob može trajati neograničeno dugo. Ovaj svestrani sastojak može se koristiti za izradu brojnih vrsta kolača, kolačića i umaka. Ili dodajte malo vode i napravite 'plastelin' da zabavite djecu.
Ekonomist savjetovao: "Kiseliti kupus u podrumu, cipele je jeftinije popraviti nego kupiti nove"
Suho voće
Suho voće može se čuvati do godinu dana u vašoj smočnici. Prepuno vitamina i minerala, sušeno voće je odličan međuobrok za put. Dovoljna je mala šaka za podizanje energije, a još je bolje u kombinaciji s nekoliko orašastih plodova.
Tjestenina
Svi vole tjesteninu, a vi je lako možete pretvoriti u cjeloviti obrok. Dodajte konzervu umaka od paradajza, konzervu tunjevine, malo začinskog bilja i začina, sol, biber i spremni ste! Suha tjestenina može se čuvati do dvije godine.
Pekmez
Budući da je jako sladak, pekmez će dugo ostati dobar, čak i nakon što se otvori. Možete ga čak i čuvati do godinu dana nakon isteka roka valjanosti. Osim što je ukusan na tradicionalnoj kriški tosta, džem se može koristiti za ukrašavanje domaćih kolačića, kolača i krafni koje biste rado pripremali da prođete vrijeme.
Zob
Zobene pahuljice ostaju dobre gotovo 10 mjeseci. Napravite klasičnu zobenu kašu s džemom ili isprobajte recept za granolu napravljenu od vašeg sušenog voća. Od zobi se također mogu napraviti ukusni kolačići.
Apsurd nad apsurdima: Dok cijene namirnica u svijetu osjetno padaju, u BiH i dalje rastu
Ulje
Maslinovo ulje, kao i većina drugih biljnih ulja, ima rok trajanja od jedne do dvije godine.
Ukiseljeno povrće
Započnite s umjetnošću lakto-fermentacije, prilično jednostavnom metodom konzerviranja. U većini slučajeva trebat će vam samo malo vode, malo soli i staklena posuda u koju ćete pohraniti povrće nakon što slijedite nekoliko osnovnih koraka. Zapravo, jedan posjet trgovini pružit će vam sve što vam je potrebno za pripremu hrane koja će trajati mjesecima.
Med
Premda se med često prodaje s datumom "najbolje potrošiti do ..." (obično negdje između dvije i pet godina od trenutka pakiranja), to je zato što s vremenom može potamniti i formirati kristale šećera - savršeno bezopasne, ali nekim potrošačima neugodne. Čisti, 100 posto nerazrijeđeni med u neotvorenoj staklenci (koju čuvaš podalje od topline) možete jesti godinama, decenijama, vjerojatno stoljećima :)
Riža
Riža je vrlo svestrana. Dodajte malo ulja, malo začinskog bilja, malo proteina iz konzerve i vaše ukusno lakto-fermentirano povrće i imat ćete potpuni obrok bez napuštanja kuće. Bijela riža može se čuvati gotovo neograničeno dugo, pod uslovom da je pohranjena u dobro zatvorenoj posudi i zaštićena od svjetlosti.
Meso za mnoge Bosance postalo luksuz: Junetina bez kosti sada košta 16,90 KM
Sol
Ovaj začin je nepokvarljiv. Budući da je mineral, sol nikada ne stari. Stoga ne brinite o promjenama okusa ili izgleda.
Osušeno bilje
Nemojte pogriješiti - "osušeno" ne znači "vječno". Vaše bilje, začini, sjemenke i začinsko bilje s vremenom će se pokvariti, a okusi će im se promijeniti. Ipak, začini mogu ostati dobri između jedne i četiri godine, ovisno o korištenoj metodi sušenja.
Umak od paradajza
Bilo da je domaći ili kupljen, umak od paradajza neophodan je za pripremu finog obroka dok ste kod kuće. Neotvoren, umak od paradajza čuva se do dvije godine. Stoga napravite zalihe i imat ćete dovoljno hrane za dugo vremena bez potrebe da izlazite iz kuće.
Šećer
Poput soli, šećer je vrlo svestran i može se koristiti u gotovo svakom receptu. Šećer pohranjen u odgovarajućoj ambalaži ostat će dobar i do pet godina. Svakako ga držite podalje od izvora vlage i topline.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.