Ovo voće ima efekte za koje rijetko ko zna: Može uticati na smanjenje rizika od bolesti oka
Rdovno konzumiranje marelica, čak i u malim količinama, može imati značajan utjecaj na zdravlje. Iako često podcijenjene, marelice obiluju hranjivim tvarima koje pružaju brojne prednosti našem tijelu.
Već s dvije marelice dnevno, naše tijelo dobiva dozu vitalnih nutrijenata. Marelice su bogate vitaminima, posebno A i C, te mineralima poput kalija, željeza i bakra. Ovi sastojci igraju ključne uloge u održavanju zdravlja.
Vitamin A, prisutan u marelicama kao beta-karoten, neophodan je za zdravlje vida, imunološkog sistema i kože. Unos ovog vitamina može pomoći u održavanju dobrog vida i smanjenju rizika od bolesti oka poput degeneracije makule.
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
Vitamin C, također prisutan u marelicama, ključan je za jačanje imunološkog sistema i zaštitu od slobodnih radikala, te može pomoći u prevenciji prehlade i smanjenju upala i oksidativnog stresa u tijelu.
Kalij, mineral koji se nalazi u marelicama, važan je za zdravlje srca, regulaciju krvnog pritiska i ravnotežu tečnosti u tijelu. Redovan unos kalija može smanjiti rizik od hipertenzije i srčanih bolesti.
Ako stavite košpice marelice u frižider možete uzgojiti vlastito stablo
Željezo, također prisutno u marelicama, esencijalno je za prijenos kisika kroz tijelo. Adekvatan unos željeza može spriječiti anemiju i umor. Bakar, još jedan mineral u marelicama, važan je za zdravlje kostiju, vezivnog tkiva i metabolizam željeza. Redovit unos bakra može pomoći u održavanju zdravih kostiju i vezivnog tkiva, kao i optimalnog metabolizma željeza.
Zaključno, redovita konzumacija marelica, čak i u malim količinama, može pružiti značajne zdravstvene prednosti zahvaljujući bogatstvu esencijalnih nutrijenata koje sadrže, javlja Klik.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.