Bezbroj je razloga zašto ovo voće treba jesti svaki dan

0
Radiosarajevo.ba
Bezbroj je razloga zašto ovo voće treba jesti svaki dan
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Cijene voća i povrća na pijaci Markale

Slatkastog su ukusa i mogu se kombinovati u različitim jelima, ali se mogu jesti i samostalno. Kao hrana, uobičajeni su izbor mnogih pojedinaca koji redovno vježbaju, a dva dijetetičara su otkrila šta se dešava sa tijelom ako se banane jedu svaki dan.

Ako svakodnevno konzumirate banane, možda ćete tokom vremena primijetiti neke od ove četiri zdravstvene prednosti.

Dijetetičar Suprija Lal ističe da su banane "odličan izvor raznih minerala, vlakana i vitamina, ali su posebno poznate po sadržaju kalijuma. Unošenje kalijuma ishranom je od suštinskog značaja za rad mišića i cjelokupnu funkciju tijela. Oni koji su često fizički aktivni treba da jedu banane često jer kalijum u njima pomaže u oporavku mišića i sprječava grčeve."

Danas se održavaju ključni izbori u Francuskoj: Krajnja desnica uvjerena u ogromnu pobjedu

Danas se održavaju ključni izbori u Francuskoj: Krajnja desnica uvjerena u ogromnu pobjedu

Kalijum nije jedina korisna hranljiva materija po kojoj su banane poznate; sadrže i značajnu količinu vlakana. "Banane su moćan izvor vlakana, koja apsolutno mogu da pomognu u procesu varenja. Vlakna pomažu u pokretljivosti i masi stolice, što znači da mogu pomoći u održavanju zdravog sistema za varenje", objašnjava Lal.

Sa njom se složila i dijetetičarka Alison Tibo, koja je istakla da banane pored vlakana sadrže i prebiotike koji pozitivno utiču na crijeva. Prebiotici podržavaju crijevni mikrobiom koji je važan za normalno funkcionisanje digestivnog sistema, ističe Tibo.

Ako pokušavate da smršate na zdrav način, uključivanje banana u ishranu je odlična opcija za to. "Banane mogu podržati zdrav gubitak težine kada se pravilno kombinuju sa proteinima, vlaknima i zdravim mastima", kaže Thibault.

Ovo voće je bogato otpornim skrobom koji podržava zdrav nivo šećera u krvi i sprječava energetske skokove i padove. Ovi skokovi mogu dovesti do nagomilavanja masti, žudnje za hranom, prejedanja i želje za šećerom i ugljenim hidratima, izvještava Parade.

Jedući banane svaki dan, podržavate imuni sistem. Dio ovoga je zato što banane podržavaju zdravlje crijeva, ali i zbog hranljivih materija koje se nalaze u ovom voću.

"Banane su odličan izvor hranljivih materija, uključujući kalijum, magnezijum, vitamin C, bakar, vitamine B i antioksidante. Svi ovi hranljivi sastojci podržavaju imuni sistem, tako da je uključivanje banana u vašu ishranu mali način da pomognete vašem tijelu da se zaštiti od štetnih virusa i infekcija", ističe Tibo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije