Ljudi sa ovim oboljenjima ne bi trebali jesti banane: Može se pogoršati stanje

1
Radiosarajevo.ba
Ljudi sa ovim oboljenjima ne bi trebali jesti banane: Može se pogoršati stanje
Foto: Pexels / Banane

Ako su su banane često na vašem tanjiru dobro je i da se upoznate sa izvjesnim rizicima koji slijede u slučaju pretjerane konzumacije.

Poznato je da je banana, ne samo omiljeno voće mnogih, već i zaista zdrava užina prepuna vitamina i minerala. Hranljiva je pa je uvijek preporuka imati jednu pri ruci između obroka i u slučaju da ste na dijeti ili posebnom režimu ishrane. Veoma je dobra za održavanje optimalnog nivoa energije organizma i pozitivno utiče na zdravlje srca.

Neke od prednosti jedenja banana su: povećan nivo energije, poboljšana struktura mišića, podstiče varenje i sistem organa za varenje, izvor je antioksidanasa, magnezija, vitamina C, vitamina B6 i folne kiseline.

Dramatični trenuci na letu: Povrijeđeno 30 putnika nakon snažnih turbulencija

Dramatični trenuci na letu: Povrijeđeno 30 putnika nakon snažnih turbulencija

Međutim ukoliko su banane često na vašem tanjiru dobro je i da se upoznate sa izvjesnim rizicima koji slijede u slučaju pretjerane konzumacije.

Banane mogu biti izuzetno rizične za osobe koje pate od raznih alergija, kao i za osobe sa astmom i atopijskim dermatitisom. Alergija na hranu nastaje tako što organizam detektuje određene namirnice kao pretnju što dalje rezultira svrabom i promenama na koži.

Kako produžiti svježinu banana? Jedna banalna pogreška dovodi do bržeg truljenja banana

Kako produžiti svježinu banana? Jedna banalna pogreška dovodi do bržeg truljenja banana

Također banane su bogate ugljikohidratima i šećerom što izuzetno podiže nivo šećera u krvi, posebno kod osoba koje imaju dijabetes. Da bi se ovo regulisalo savjetuje se kontrola porcija kao i da se povede računa sa kojim namirnicama se banana kombinuje, pa birati one sa visokim udjelom proteina ili povrće bez skroba.

Banane sadrže kalij pa se osobama koje imaju problem sa povišenim kalijumom, kao što su bubrežni bolesnici, da izbjegavaju ovo voće.

Također banane sadrže oligo-fruktan, jedinjene koje nikako ne odgovara ljudima sa sindromom iritabilnog crijeva, problemom koji se manifestuje sa bolom u stomaku i nadimanje, javlja Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije