Znate li zašto banane na pijaci vise na špagi? To je super trik koji i vi možete isprobati

0
Radiosarajevo.ba
Znate li zašto banane na pijaci vise na špagi? To je super trik koji i vi možete isprobati
Foto: Pexels / Postoji dobar razlog zašto se banane ovako prodaju

Banane se beru zelene, a počinju sazrijevati čim su ubrane jer dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog plina koji ubrzava dozrijevanje. Kada su obješene na kuki ili špagi, tada se proces sazrijevanja usporava. 

To je razlog zašto trgovci na pijacama često banane drže na špagi. Također, na taj način, držeći ih podalje, štite ostalo voće koje prodaju - da etilen iz banana ne bi ubrzao njihovo kvarenje.

Ovo je samo jedan od trikova kako čuvati banane koji možete isprobati u svom domu, a tu su još neki:

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Kupite zelenije banane

Ovo je najlakši način da vam banane u domu potraju duže, a ne istrunu, pišu 24sata.hr. Banane se beru zelene i vremenom sazrijevaju, pa ako ih nećete odmah sve pojesti, u trgovini kupite nekoliko žutih i nekoliko zelenijih banana.  

Zamotajte stabljiku u plastičnu foliju

To zbilja pomaže da banane ne postanu prezrele u kratkom vremenu. Omotajte plastičnu foliju oko stabljike koja drži banane na okupu i to tako da folijom prođete i između banana i oko stabljike - da bude što bolje omotana. 

Zrele banane stavite u frižider

Jedno od glavnih pravila skladištenja banana je da ih nikada ne čuvate u frižideru. Ali, ako imate vrlo zrele banane, a još ih ne želite iskoristiti, tada je najpametnije staviti ih u hladnjak i tako usporiti proces dodatnog sazrijevanja. Zamrzavanje banana jedan je od najjednostavnijih načina da se sačuvaju za buduću upotrebu. Ali, ne stavljajte ih u ledenicu cijele s korom, već ih ogulite pa izrežite na kolutove, dobro zatvorite u vrećice i tako zamrznite. Možete ih smrznuti i cijele, bitno je da uklonite koru. Takve banane kasnije možete koristiti za pripremu slastica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije