Jeste li znali da je kora od banane veoma korisna? Nevjerovatno za šta se može upotrijebiti
Nedavna istraživanja pokazala su da se bananine kore mogu obraditi - blanširanjem, sušenjem i mljevenjem u brašno - te koristiti za pripremu pekarskih proizvoda koji su jednako ukusni, ako ne i bolji, od onih napravljenih od pšenice.
Ako niste strastveni čitatelj veganskih blogova ili obožavatelj Nigelle Lawson, možda nikada niste razmišljali o kuhanju s korom banane. Ali, ne samo da je sigurna za konzumaciju, već su naučnici pokazali da je i vrlo korisna za zdravlje.
Kada su se proizvodi napravljeni s brašnom od kore banane testirali na okus, potrošači su ih ocijenili jednako ukusnima kao i one napravljene bez tog dodatka. Ovakvi keksi pružaju mnogo minerala i hranjivih tvari. Na primjer, kolačići obogaćeni korom banane sadržavali su značajno više vlakana, magnezija, kalija i antioksidansa.
Policija blokirala ulaze prema Igmanu: Planina ispunjena posjetiteljima unatoč gužvama
Negativna strana je da prevelika količina brašna od kore banane može rezultirati smeđim i tvrdim kolačićima zbog dodatnih vlakana. Ali, serije koje su sadržavale 7,5 posto brašna od kore banane imale su savršenu teksturu. Osim toga, ovi proizvodi mogu se čuvati na sobnoj temperaturi do tri mjeseca.
Iako se istraživanje fokusiralo na kolačiće, rezultati sugerišu da bi brašno od kore banane moglo biti korisno i u hljebu, kolačima i tjestenini. Na primjer, studija iz prošle godine pokazala je da žuta kora banane može prirodno obojiti kolače i poboljšati njihovu nutritivnu vrijednost.
Studija iz 2016. otkrila je da zamjena do 10 posto pšeničnog brašna brašnom od kore banane može povećati sadržaj proteina, ugljikohidrata i masti u pečenom kruhu. Ako ne volite peći, Nigella Lawson koristi koru banane u curryju, a veganski blogeri popularizirali su ideju "slanine" i "svinjetine" od kore banane.
Novi trend na društvenim mrežama: Kora od banane kao prirodni botox?
Jedenje kore banane nije samo zdravo, već pomaže smanjiti bacanje hrane. Otprilike 40 posto težine banane čini kora koja je prepuna hranjivih tvari, ali se često baca.
Iako kora banane nije korisna kada je sirova, pravilno pripremljena može biti izuzetno ukusna. Također može produžiti rok trajanja proizvoda zbog svojih antioksidativnih i antimikrobnih svojstava. Isto vrijedi i za druge voćne kore, poput kore manga, koja također poboljšava okus i nutritivna svojstva kolača.
Dakle, sljedeći put kada pojedete bananu, razmislite o tome da zadržite koru. Vaš trbuh mogao bi vam biti zahvalan, javlja Klik.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.