Pažljivo čistite: Svi ga volimo, ali znate li da je ovo najprljavije voće?
Voće se smatra najzdravijim dijelom ishrane, ali postoje neke vrste voća koje sadrže natprosječne razine ostataka pesticida. Takvo voće treba izbjegavati ili barem pažljivo obraditi prije konzumiranja.
Vjerovatno najprljavije voće u pogledu ostataka pesticida su jagode.
Evo nekoliko razloga zašto biste trebali biti oprezni kada jedete jagode i kako ih na siguran način uključiti u svoju ishranu.
Protesti širom Izraela, građani traže ostavku Netanyahua: "Srušit ćemo vas"
Visok sadržaj pesticida
Bobičasto voće često sadrži visok nivo pesticida, jer se mnoge hemikalije koriste za zaštitu od štetočina i bolesti. Prema izvještajima organizacija za sigurnost hrane, jagode se često nalaze na vrhu liste voća s najviše ostataka pesticida.
Osjetljiva koža
Jagode imaju tanku i nježnu kožicu koju je teško temeljito očistiti. Pesticidi mogu prodrijeti u kožu i ostati u plodu, tako da pranje vodom možda neće biti dovoljno za uklanjanje svih ostataka pesticida.
ZDRAVSTVENI RIZICI
Dugotrajno izlaganje pesticidima može biti povezano s različitim zdravstvenim rizicima, uključujući endokrine poremećaje, neplodnost, probleme s jetrom i druge ozbiljne zdravstvene probleme.
Iako su pojedinačni ostaci pesticida u voću obično prisutni samo u malim količinama, kumulativni efekat redovnog konzumiranja kontaminiranog voća predstavlja zdravstveni rizik.
Najbolji način da smanjite izloženost pesticidima je odabir organski uzgojenih jagoda. Organski usjevi obično ne koriste sintetičke pesticide ili ih koriste u minimalnim količinama.
Ako organske jagode nisu dostupne, dobro operite jagode pod tekućom vodom. Možete koristiti i rastvor vode i sirćeta.
Pokušajte kupiti jagode od lokalnih uzgajivača za koje znate da koriste manje pesticida ili imaju više prirodnih metoda uzgoja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.