Ovo su greške koje radite prije spavanja, a zbog kojih se debljate

Radiosarajevo.ba
Ovo su greške koje radite prije spavanja, a zbog kojih se debljate
Mršavljenje je mukotrpan proces s mnogo truda i odricanja, a neke stvari koje radimo svjesno ili nesvjesno otežavaju tu borbu.

Mnogi svjetski stručnjaci za san upozoravaju da je za učinkovitiji gubitak kilograma potreban kvalitetan osamosatni noćni san, piše Men's Health.

Mnogi ljudi pod utjecajem svakodnevnog stresa imaju problema upravo sa spavanjem, prekratkim noćnim snom ili nesanicom, a nutricionisti upozoravaju da osobe pod stresom češće biraju nezdrave obroke s mnogo kalorija.

Ono što radimo prije spavanja može biti uzrok nakupljanju neželjenih kilograma.

Jedete pred spavanje

Stručnjaci za kontrolu težine savjetuju da za večernje sate birate lagan obrok, bez "teških" kalorija. Ako obilno večerate i još nakon toga se zasladite sladoledom, to je recept za nakupljanje naslaga, tvrdi Peter LePort, stručnjak za probleme spavanja i neželjenu težine iz kalifornijskog Memorial Care Centra.

Grickate ispred TV-a

Grickanje ispred TV ekrana može biti "opasno"jer zaokupljeni filmom ili nekim zanimljivim sadržajem koji se prikazuje, gubite dojam koliko ste nečega pojeli. Možete se tako brzo naći u situaciji da zagrabite u praznu vrećicu čipsa, a bili ste uvjereni kako je ostalo još barem pola vrećice.

Čaša vina prije spavanja

Osim što alkohol sadrži “prazne” kalorije, čaša vina prije spavanja može poremetiti vaš ciklus spavanja.  Velika je vjerojatnoća da ćete se probuditi usred noći i imati problema s nesanicom, poručuje LePort. Poremećaj spavanja remeti i razinu hormona gladi pa će mnogi posegnuti za nekim nezdravim i kaloričnim namirnicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije